Trumpin hätätilaa puidaan oikeudessa vielä pitkään – Aaltola: Presidentti halusi näyttää ydinkannattajilleen tehneensä kaikkensa muurin eteen

Kansallisen hätätilan julistaminen muurikiistan takia on Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille äärimmäinen keino kannattajiensa tuen säilyttämiseen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Hänen mukaansa Trump tarttui radikaalina pidettyyn keinoon, koska presidentti halusi näyttää kannattajilleen yrittäneensä kaikkensa, että Meksikon rajalle rakennettaisiin muuri.

Aaltola sanoo, että kansallisen hätätilan julistaminen tuli yllätyksenä. Trumpin uskottiin käyttävän sitä vain keppinä muurineuvotteluissa.

– Trump pelaa hyvin vaarallista peliä. Hän tulehduttaa välit demokraatteihin, mutta myös suhteet oman puolueensa sisällä, sanoo Aaltola.

Aaltola arvioi, että kansallisen hätätilan julistaminen muurikiistan takia voi toimia ennakkotapauksena tulevaisuudessa. Riskinä on, että demokraatit saattavat julistaa kansallisesta terveydestä tai muusta heille tärkeästä aiheesta.

Tärkeintä, että muuri pysyy puheenaiheena

Kansallisen hätätilan julistamista tullaan todennäköisesti puimaan oikeudessa vielä pitkään. Esimerkiksi New Yorkin osavaltio ilmoitti tuoreeltaan aikovansa ryhtyä oikeustoimiin vastustaakseen julistusta.

Aaltolan mukaan oikeusprosessin tuloksella ei ole kovinkaan paljon merkitystä Trumpille, vaan tärkeintä on, että muurin rakentaminen pysyy keskustelunaiheena jatkossakin.

– Viime viikolla puhuttiin mediassa, että Trump häviää kamppailunsa, jos ei saa presidenttikautensa aikana muuria aloitettua. Nyt hän saa ainakin maineen, että hän on yrittänyt kaikkensa, sanoo Aaltola.

Aikaisemmin tällä viikolla Trump sai laihan kompromissin yhdessä päätavoitteessaan, kun raja-aitojen rakentamiseen luvattiin 1,2 miljardia euroa. Sopimus oli Trumpille pienoinen pettymys, koska hän on luvannut kannattajilleen Meksikon rajalle järeän muurin maahanpyrkijöiden pysäyttämiseksi.

Tästä alkaa presidentinvaalikampanja

Aaltolan mukaan on hyvin harvinaista, että kansallisen hätätilan julistaminen kiistettäisiin Yhdysvalloissa. Yleensä hätätilan taustalla on selvä katastrofi, kuten hurrikaani tai muu luonnonilmiö.

– Tämä kertoo polarisaation syventymisestä [Yhdysvaltain sisäpolitiikassa], että eri tahot joutuvat avoimeen riitaan hätätilan julistamisesta. Yhdysvaltain historiassa ei ole ollut monia avoimia riitoja, sanoo Aaltola.

– Kongressi on niissä yleensä voittanut, mutta katsotaan, kuinka hajanainen kongressi on nyt tämän asian suhteen.

Aaltolan mukaan hätätilan julistaminen tarkoittaa, että nyt Yhdysvalloissa siirrytään suoraan vuoden 2020 presidentinvaalikampanjaan.

– Ei ole toivoakaan, että tässä tulisi jonkinlaista välirauhaa demokraattien kanssa, Aaltola arvioi. 

Lue myös:

    Uusimmat