Suomalaisasiantuntija: Ranskan sekava tiedottaminen ihmetyttää

Suomalainen piiritystilanteiden asiantuntija sanoo, ettei Ranskan piiritystilanne epäonnistunut, vaikka piiritettävä lopulta kuoli. Ylikomisario Sami Hätönen oli komentotehtävissä yhdessä Suomen vaativimmista piiritystilanteista: kouluampumisessa Jokelassa vuonna 2007.

Ylikomisario Sami Hätönen poliisiammattikorkeakoulusta pitää Ranskan poliisin toimintaa hyvänä, mutta ihmettelee ranskalaista tiedottamisen tapaa. Muun muassa Ranskan sisäministeri oli sanonut, että piiritettävä pyritään saamaan kiinni elävänä.

– Melkoinen sekamelska tiedottamisessa näytti olevan, sillä tietolähde vaihtui jatkuvasti. Suomessa tiedottaminen poliisijohtoisessa tilanteessa olisi keskitetty vain ja ainoastaan poliisille. Toisaalta vaikea sanoa, koska en tunne Ranskan käytäntöjä, sanoo Hätönen.

Hätönen arvioi poliisin toimineen Ranskassa kuten piiritystilanteessa pitääkin: varmistaa ettei sivullisille aiheudu vaaraa, varmistaa poliisityön turvallisuus sekä mahdollisuuksien mukaan myös se, että kohde säilyisi vahingoittumattomana.

– Ei ole kuitenkaan yhtä oikeaa tapaa tehdä piiritys. Tietysti vaarallisen henkilön toiminta pyritään keskeyttämän, vaikka poliisi ei lähde liikkeelle siitä, että kohdehenkilöä pyritään haavoittamaan tai surmaamaan.

– Esimerkiksi Jokela erosi Ranskan piiritystilanteesta siinä, että Jokelassa poliisilla oli prioriteettina saada kohteen toiminta (tappaminen) loppumaan. Nyt Ranskassa ei ollut kiirettä, koska alue oli eristetty, ja kohde pystyi aiheuttamaan vahinkoa vain itselleen, tai poliisille, jos poliisi ei olisi ollut riittävän valmistautunut.

Kohdetta ei saa ärsyttää

Ylikomisario Sami Hätönen muistuttaa, että medialle ei koskaan kerrota paljon poliisin toiminnasta piiritystilanteesta. Myös piiritettävä todennäköisesti seuraa mediaa ja voi muuttaa käyttäytymistään saamiensa tietojen mukaan.

Hätönen kertoo piiritysneuvotteluissa olevan muutama olennainen asia:

– Kohdetta ei saa ärsyttää, eikä hänen toimintaansa pidä neuvottelutilanteessa kritisoida.

Hätösen mukaan tilanteen johtaminen on kaiken A ja O. Johtaja määrää miten toimitaan ja missä aikataulussa, ja jokaisen poliisin pitää toimia oman roolinsa mukaisesti.

– Toisaalta voi tulla nopeita tilanteita, joita tilannejohtaja ei ole osannut ennakoida. Silloin yksittäisen poliisin pitää toimia, vaikka hän ei olisikaan saanut käskyä. Jokainen tuhlattu sekunti voi olla kohtalokas uhreille.

Lue myös:

    Uusimmat