Suomalainen sotilasasiantuntija: Venäjä voi pian yrittää laajentaa aluevaltauksiaan Itä-Ukrainassa – "Voima ei välttämättä riitä pitkälle"

8:37
Katso myös: Valmisteleeko Venäjä suurhyökkäystä Donetskissa? Haastattelussa kenraalimajuri Pekka Toveri

Näyttää siltä, että Ukrainan taisteluissa on tulevina viikkoina käynnistymässä aktiivisempi vaihe, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila STT:lle.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


– Venäjä on talven aikana keskittänyt kalustoa ja kouluttanut lisää joukkoja. Kyllä siellä venäläisillä on valmisteluja käynnissä, Jarmo Mattila sanoo.

Ukrainan tiedustelupalvelu on varoittanut, että Venäjä suunnittelisi Donetskin ja Luhanskin alueiden valtausta kokonaan maaliskuun loppuun mennessä, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukraina on muutenkin useamman viikon ajan varoittanut Venäjän olevan käynnistämässä "laajamittaista hyökkäystä" Ukrainaan.

– Tuskin koko Ukrainan valloitusta lähdetään yrittämään, toisin kuin vuosi sitten. Donetskin alue voisi olla realistinen tavoite ja sitä myöten Donbasin alueen saanti kokonaan haltuun, Mattila arvioi.

Venäjän läpimurto voi olla mahdollinen

Vaikka Ukrainan puolustus olisi kunnossa, Venäjän läpimurto voi olla mahdollinen, jos se saa keskitettyä joukkoja, tulivoimaa ja kalustoa kohtuullisen rajatulle alueelle, hän sanoo.

– Menestystä on mahdollista saavuttaa. Oleellisempi kysymys on kuitenkin se, että mitä sitten. Miten menestystä hyödynnetään, ja mitä vastatoimia Ukraina pystyy tekemään. Se jatko on tärkeämpi kuin alkurynnistyksen onnistuminen.

Mattila arvioikin, ettei Venäjän voima välttämättä riittäisi pitkälle. Ukrainalaiset ovat taistelleet hyvin, ja nämä ovat myös voineet koota reserviä venäläisiä vastaan.

Ukraina tulee myös kevään aikana saamaan käyttöönsä muun muassa länsimaiden Leopard-panssarivaunuja.

– Se on merkittävä lisä heidän nykyiseen kalustoonsa ja tuo etenkin hyökkäysvoimaa. Ne antavat Ukrainalle mahdollisuuden käynnistää hyökkäyksiä ja yrittämään alueidensa takaisin valtaamista

Taisteluiden keskiössä nyt oleva Bahmut ei ole strategisesti merkittävä

Viime viikkoina taisteluita on käyty erityisesti Bahmutin kaupungin alueella Ukrainan itäosassa. Venäjän mukaan se on päässyt etenemään kohti Bahmutia.

– Itse ajattelen, että Soledarin valtauksen myötä venäläiset pyrkivät saartamaan Bahmutia ja ottamaan sen haltuun. Mutta taistelutilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa, Mattila sanoo.

Vaikka Bahmutin ympärillä on sodittu jo pitkään, kaupungin strateginen merkitys taisteluissa ei ole erityisen iso.

– Mutta se avaa jatkomahdollisuuksia. Esimerkiksi liikenneyhteyksiä avautuu hyökkäyksen myötä, jos Bahmut saadaan vallattua. Ja se vaikuttaa ukrainalaisten puolustukseen, hän sanoo.

Valko-Venäjältä tällä hetkellä vaikea käynnistää laajamittaista hyökkäystä

Myös sitä, voisiko Venäjä yrittää uutta hyökkäystä Valko-Venäjän kautta, on spekuloitu pitkin talvea. Kuitenkin muun muassa ISW on arvioinut, että tällainen hyökkäys olisi epätodennäköinen.

Mattilan mukaan Valko-Venäjällä on käynnissä lähinnä venäläisten sotilaiden koulutustoimintaa. Valko-Venäjällä ei kuitenkaan ole niin paljon venäläisjoukkoja, että merkittävämpää, isoa hyökkäystä olisi mahdollista yrittää.

– Mutta jos Itä-Ukrainassa käynnistyy venäläisten isompi hyökkäys, Valko-Venäjältä voisi tulla sitova hyökkäys, jolla sidottaisiin pohjoisessa olevat Ukrainan joukot.

Yleisesti sodalle ei näy loppua. Kevät käynnistää taisteluissa pikemminkin uuden vaiheen.

– Jomman kumman täytyisi saada niin merkittävä voitto, että sillä olisi vaikutusta poliittiseen päätöksentekoon (sotaa koskien).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja