Mainos

Suomalainen saunominen halutaan kulttuuriperintölistalle Välimeren ruokavalion, Katalonian ihmispyramidien, Baltian laulujuhlien ja kuubalaisen rumban rinnalle

2:01
Suomalaiset saunayrittäjät haluavat kasvua maailmalta. Uutisjuttu viime joulukuulta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää suomalaista saunomista Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Ministeriö tiedotti ehdotuksen teosta perjantaina.

Päätös asiassa saadaan joulukuussa 2020.

Saunakulttuuri Suomessa -esityksen valmisteli Museovirasto yhteistyössä saunayhteisöjen kanssa. Suomen kohde-esityksen allekirjoitti kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.).

Perusteluna esitykselleen Suomi muistuttaa, että saunakulttuuri on perinteenä Suomessa vahva, elinvoimainen ja laajasti levinnyt.

Saunominen valittiin vuonna 2017 Museoviraston ylläpitämään Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 52 muun perinteen joukossa.

Tästä luettelosta on mahdollista hakea edelleen Unescon luetteloihin. Valmistelussa seuraavaksi kohde-esitykseksi on kaustislainen viulunsoittoperinne.

Aineettoman kulttuurinperinnon listalle kuuluu satoja erilaisia perinteitä kaikkialta maailmasta. Listalla ovat muun muassa Välimeren maiden ruokavalio, Baltian maiden laulujuhlaperinne, kuubalainen rumba ja katalonialaiset ihmispyramidit.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja