Mainos

Suomalaisturvaaja löytyi tajuttomana asfalttitien varrelta - vammoja kaikkialla

Libanonissa loukkaantunut suomalainen rauhanturvaaja on tuotu Helsinkiin.

Maavoimat kertoo tiedotteessaan, että rauhanturvaajan tila on vakaa, mutta hänelle annetaan jatkohoitoa sairaalassa.

 Libanonissa 330 suomalaista rauhanturvaajaa 

-Unifil on YK:n vuonna 1978 käynnistämä rauhanturvaoperaatio Libanonissa. Aluksi operaation tarkoitus oli valvoa Israelin joukkojen vetäytymistä, palauttaa rauha ja turvallisuus sekä tukea Libanonin hallituksen joukkoja.

-Nykyisin tärkeimpiä tehtäviä ovat muun muassa valvoa Israelin ja Libanonin vihollisuuksien lopettamista ja auttaa pakolaisten paluuta alueelle. 

-YK-operaatioon osallistuu noin 11000 rauhanturvaajaa ja tuhat siviiliä. 

-Libanonissa on tällä hetkellä noin 330 suomalaista rauhanturvaajaa. Sotilaiden lisäksi operaatiossa on toiminut suomalaisia poliiseja ja siviiliasiantuntijoita. 

-Suomalaisten alueella tilanne on tällä hetkellä vakaa ja rauhallinen. 

-Tilanne Libanonissa on kuitenkin kireä. Viime viikonloppuna Israel tulitti Libanonia kranaateilla. Israelin sotaviranomaisten mukaan isku tehtiin kostona sen jälkeen, kun Libanon oli ensin tulittanut sitä raketeilla 

-Hänet tuotiin lentokoneesta maaten, mutta hän oli tajuissaan, Porin prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Janne Jaakkola kertoo.

Puolustusvoimien mukaan vammojen aiheuttajasta ei ole vielä tietoa. Mies löydettiin tajuttomana Naquran kaupungissa YK:n Unifil-operaation päämajan alueelta uudenvuoden yönä.

Noin 3 kilometriä pitkä ja 2 kilometriä leveä alue on aidattu. Alueella on noin 2000 rauhanturvaajaa 40 maasta. Heistä kaksi on suomalaisia. 

Suomen Libanonin kriisinhallintajoukkojen komentajan sijaisen, majuri Mikko Kurkon mukaan miehellä oli löydettäessä vammoja melkein kaikissa ruumiinosissaan. 

-Päässä ei näytä olleen ulkoisia vammoja, hän tarkensi. 

Kurkon mukaan suomalaisen vammat on aiheuttanut ulkopuolinen, koska sellaisia vammoja ei voi tehdä itselleen. Väkivaltaa tai ajoneuvosta johtuvaa loukkaantumista ei hänen mukaansa voida sulkea pois. 

-Ainoa asia, joka voidaan sulkea pois, ovat ampuma-aseisiin ja räjähteisiin liittyvät jutut. 

Kurko kertoo, että mies oli liikkeellä kävellen ja yksin. Hänet löysi italialainen rauhanturvaaja asfaltoidun tien varrelta. Kurko arvelee, että suomalaismies oli palaamassa majapaikkaansa. 

"Loukkaantunut ei muista mitään" 

Rauhanturvaaja ei ollut Kurkon tietojen mukaan käyttänyt minkäänlaisia päihteitä. Kurko sanoo, että loukkaantunut ei itse muista tapahtumista mitään. Mies ei ollut loukkaantuessaan palvelustehtävässä.

Kurko ei kerro, oliko loukkaantunut Puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluva vai reserviläinen.

-Kyseessä on kokenut rauhanturvaaja. Kaikki rauhanturvaajamme ovat iältään 19-59 vuoden väliltä.

Puolustusvoimien mukaan tapahtumalle ei ole vielä löydetty silminnäkijöitä. Tutkimuksia hankaloittaa se, että loukkaantuminen tapahtui eri tukikohdassa kuin mihin valtaosa suomalaisista on sijoitettu.

-Tutkimuksia jatketaan sekä Suomessa että Libanonissa, everstiluutnantti Jaakkola kertoo.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.