Suomalainen mäkikotka teki radikaalin ratkaisun – harjoittelee maailman parhaiden kanssa: "Päässyt vilkuilemaan, mitä siellä oikein tehdään"

Mäkihyppääjiltä vietiin arvokas sponsoripaikka – osa joutui perumaan jo myydyn mainossopimuksen 0:37
Mäkihyppääjiltä vietiin arvokas sponsoripaikka, näin Niko Kytösaho kommentoi tilannetta.

Mäkihyppääjä Niko Kytösaho on tehnyt radikaalin muutoksen elämässään.

Niko Kytösaho vaihtoi viime kauden jälkeen maisemaa. Nuori mies pakkasi laukut ja muutti Itävaltaan, jossa hän on valmistautunut uuteen kauteen.

– Harjoituksellisesti ollut tosi hyvä kesä ja menty eteenpäin, Kytösaho sanoo.

Harjoitusseura tulee maailman huipulta. Esimerkiksi Itävallan maajoukkuemiehet Stefan Kraft, Michael Hayböck ja Jan Hörl asuvat samassa kylässä ja harjoittelevat päivittäin Kytösahon kanssa.

– Kovaa seuraa on päivittäin mukana, mikä on tosi kiva. Päässyt mittaamaan koko ajan omaa tasoa ja vilkuilemaan, mitä siellä oikein tehdään, Kytösaho kertoo.

Kraft on meritoitunut hyppääjä. Hän on voittanut kolme henkilökohtaista maailmanmestaruutta, joista viimeisin tuli viime vuonna. Jan Hörl otti puolestaan kultaa Pekingin joukkuemäestä.

Kytösaho tietää, että päivittäin ovat vastassa aivan maailman kärihyppääjät.

– Sanotaan, ettei kaukana olla, ja parhaimmillaan ollaan tosi lähellä.

Lämmin vastaanotto

Yksinäinen suomalainen itävaltalaisten keskellä olisi voinut herättää mäkihypyn mahtimaassa kummastusta, mutta Kytösaho on sopeutunut porukkaan hyvin mukaan.

– Ajattelin, että vierastaako jätkät, kun joku suomalainen tulee kukkoilemaan. Mutta ei, hyvin ovat ottaneet vastaan, ja olen päässyt sisään porukkaan, Kytösaho sanoo innokkaasti.

Valmennuskuviot on saatu toimimaan niin, että Kytösahon setä, Pekka Kytösaho tekee harjoitusohjelmat ja suunnittelee harjoitukset, ja Itävallan päässä kaksi valmentajaa auttavat päivittäisessä tekemisessä. Omaksuttavaa on tullut lisää.

– Homma pyörii sillä tavalla, että valmentajat vaihtuvat, mutta vastuuta on enemmän itsellä, koska valmetajia on enemmän kuin aikaisemmin, Kytösaho avaa tilannetta.

Kytösahon kesä on sujnut hyvin, minkä myötä tavoitteet alkavalle kaudelle ovat selvät.

– Tavoite on se, että hyppytekniikan saa nostettua hyvälle tasolle, että pystyy hyppäämään teknisesti hyvin viikonlopusta toiseen.

– Realistinen ja konkreettinen tavoite on, että pääsisi Planican finaaliin.

Sinne saa paikan vain kauden 30 parasta hyppääjää.

– Pitäisi koko talvi hypätä hyvin, että se toteutuu. Se on semmoinen iso tavoite.

Päästäänkö hyppäämään?

Kausi alkaa Puolan Wislasta marraskuun alussa. Seuraava kilpailu on Rukan maailmancup marraskuun lopussa. On kuitenkin vielä epävarmaa, nähdäänkö suomalaisia mukana, kun kausi alkaa.

Hiihtoliiton ja urheilijoiden välillä ei ole nimittäin sopimusta hyppäämisestä, sillä urheilijoiden ja hiihtoliiton välejä hiertävät taloudelliset asiat.

Hiihtoliitto myi urheilijoille lupaamansa suksen mainospaikan pääsponsorilleen. Sen lisäksi urheilijat joutuvat maksamaan kaudesta omavastuuosuuden, joka on 750 euroa.

Talouspuoli on urheilijoilla tiukassa.

– Ei sitä fyrkkaa liikaa ole. Aika kädestä suuhun mennään. Henkilökohtaiset sponsorit rahoittavat kaiken, ja maailmantilanne on mikä on, niin henkilökohtaisten sponsorien saaminen ei ole helppoa, Kytösaho toteaa.

Hiihtoliitossa on mäkihypyn ja yhdistetyn osalta tapahtunut suuria muutoksia. Mika Kojonkoski on molempien lajien lajijohtaja, ja välinepuolella tehdään yhteistyötä.

– Meille on selvitetty, mitä tapahtuu ja minkä takia asioita tehdään. On hyvä juttu, että on lajijohtaja ja selkeä linja, mitä tehdään.

– Joissain asioissa on ollut kahnaamista, mutta varmasti enimmäkseen positiivista, Kytösaho summaa tapahtumia.

Sopimus kuitenkin vielä puuttuu, eikä ilman sitä päästä hyppäämään.

– Siinä on ollut jonkin verran vääntämistä, että ollaan päästy jonkunnäköiseen yhteisymmärrykseen. Toivottavasti saadaan nimet kohta paperiin, että saadaan lappu sellaiseksi, että se tyydyttää molempia osapuolia ja päästään starttaamaan normaalisti tämä talvi.

Lue myös:

    Uusimmat