Suomalainen Kaisa Hietala valittiin öljyjätin hallitukseen – kertoo nyt MTV Uutisille alan suuresta haasteesta

6:01
Näistä uutiskuvista Kaisa Hietalan uusi työnantaja muistetaan. Katso Hietalan koko haastattelu tästä!

Yhdysvaltalaisen öljyjätti Exxon Mobilin hallitukseen on valittu suomalainen Kaisa Hietala. Erikoista Hietalan nimityksessä on se, että häntä ehdotti Exxoniin sijoittajaryhmä, joka haluaa panostaa ilmaston ja ympäristön hyvinvointiin.

Aiemmin Nesteen biopolttoaineliiketoimintaa johtanut Hietala valittiin tehtävään viime viikolla. Hietalaa ja kolmea muuta ehdokasta ajoi Exxonin hallitukseen aktivistisijoittajaksi kutsuttu sijoitusyhtiö Engine No. 1.

– Samalla tavalla kuin kaikki fossiilisen energian yhtiöt, öljy-yhtiöt painivat tällä hetkellä sen haasteen kanssa, että maailmassa tapahtuu energiamurros. Eli siirrytään fossiilittomiin energian lähteisiin. Tämä yhtälö pitää perinteisillä toimialoilla ratkaista, Hietala kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Siirtymäaikaa on, mutta kehitys vie vääjäämättä kohti ympäristöystävällisempää energiantuotantoa.

– Tulemme tarvitsemaan useita rinnakkaisia vaihtoehtoja vielä pitkään. Mutta jos katsotaan ilmastonmuutosta ja siitä syntyvää painetta luoda vaihtoehtoisia energialähteitä niin totta kai tätä muutosta täytyy tapahtua vuosi vuodelta.

Hietalan nimittäminen nousi yhdeksi viime viikon kovimmista talousuutisista maailmalla.

Exxon on yksi maailman suurimmista öljy-yhtiöistä, jonka liikevaihto pyörii 200 miljardin tuntumassa. Vertailuna esimerkiksi Suomen valtion budjetti on noin 50 miljardia. 

"Vastuullisuus on osa normaalia yritystoimintaa"

Hietalan mukaan vastuullisuus painaa yritysten vaakakupissa näinä päivinä paljon.

– Tällä hetkellä ollaan siinä tilanteessa, että yritysten pitää toimia vastuullisesti. Näen että vastuullisuus on osa normaalia yritystoimintaa.

Voivatko vastuullisuus ja raha sitten kulkea käsi kädessä?

– Minä kuulun siihen koulukuntaan, joka on ilahtunut siitä, että sijoittajat haluavat nämä molemmat. He haluavat kannattavuutta ja samaan aikaan he haluavat vastuullisuutta. Mielestäni tämä on juuri se oikea kysymys, joka pitää esittää yritykselle.

Suomalaisille jo tutuiksi tulleita "vihreän energian" tuottamisen vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tuulimyllyt ja aurinkokennot.

– Toivottavasti tulevaisuudessa myös vihreä vety ja synteettiset polttoaineet, lisää geofysiikkaa ja ympäristötieteitä opiskellut Hietala.

– Tällä hetkellä minua motivoi se, että koen rakentavani siltaa perinteisen teollisuuden ja tulevaisuusrelevantin teollisuuden välillä. Siihen tällä hetkellä panostan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja