MTV Uutisten kysely: Monet suomalaisyritykset ovat valmiita toimimaan ympäristön hyväksi: "Ilmastonmuutos on pian meidän jokaisen takapihalla"

Suomalaisyritykset ovat valmiita tekemään ilmaston hyväksi enemmän kuin valtio vaatii 2:23

Suomalaisyritykset vakuuttavat valmiuttaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. MTV Uutisten kyselyssä 83 prosenttia vastanneista firmoista on valmis toimiin nopeammin kuin valtion asettamat tavoitteet edellyttävät. Kymmenen vuotta siten valmistunut Pauligin uusi tehdas on jo nyt hiilineutraali. Yritysten on oltava ketterämpiä kuin valtio, korostaa Pauligin toimitusjohtaja.

– Ilmaston lämpeneminen pakottaa yritykset muutoksiin, koska ilmastonmuutos on pian meidän jokaisen takapihalla, muistuttaa Hankenin tutkija, apulaisprofessori Pia Polsa.

Viherpesuun ei voi enää piiloutua

– Kyse on yritysten eettisestä uskottavuudesta. Onko kyseessä vain näennäinen viherpesu, eli tehdäänkö vain se minimaalinen? Mitä enemmän keskustelu nousee mediaan, sitä enemmän on toimittava.

Tutkija muistuttaa, että ilmastonmuutos vaikuttaa asiakkaiden kulutustottumuksiin ja tällä on seurauksensa. Yhdysvaltain suurin maidontuottaja on menossa konkurssiin, koska maidon kulutus on vähentynyt eikä yritys ole kyennyt mukautumaan maailman muuttumiseen.

– Suomen elintarviketuotannossa on havahduttu kuluttajien ympäristöherätykseen, vakuuttaa ainakin Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn.

Ruoka kuormittaa, mutta töitä tehdään

– Seinäjoen tehtaallamme on Suomen suurin aurinkopaneelivoimala. Olemme vähentäneet sähkön ja veden kulutusta, samoin merkittävästi hävikkiä ruuanvalmistuksessa.

– Ilmastonmuutos on tosiasia ja suurin osa siitä on ihmisen aiheuttamaa, toteaa Gröhn.

Atrian kaltaisille tehtaille alihankkijoita ovat maatilat. Gröhnin mukaan maatalousyrittäjät vastaavat itse ympäristönsuojelusta, mutta yhä enemmän asioita pohditaan yhdessä. Gröhn ei kiistä maatalouden vaikutusta etenkin Itämeren kuormituksessa.

– Vesistöjen kuormitus on onneksi viime vuosina vähentynyt. Runsaat sadot ovat tehokas suojelukeino. Maatalousyrittäjät kokevat, että heitä syyllistetään aivan liikaa. Tämä ei ainakaan auta. Ympäristön suojelemiseksi tehdään koko ajan töitä, vakuuttaa Gröhn.

Yritysten tehtävä paljon enemmän kuin valtioiden

Pauligin perheyritys rakensi Vuosisaareen uuden tehtaan kymmenen vuotta sitten. Toimitusjohtaja Rolf Ladau kertoo jättimäisestä rakennuskompleksista ylpeänä.

– Tehtaamme on jo nyt hiilineutraali. Toimimme biokaasulla ja uusiutuvalla sähköllä. Ja ensi vuonna saamme myös kahvin paahtamisesta vapautuvan hukkalämmön talteen.

– Yritysten on oltava näissä asioissa huomattavasti valtioita ketterämpiä, naurahtaa Rolf Ladau.

Tutkija Pia Polsa muistuttaa, että yritysten olisi jo aika miettiä, miten voittoa mitataan. Ehkä myös median pitäisi miettiä, miten tuloksesta raportoidaan.

Miksei tulokseksi kelpaa ilmastoinvestointi?

Talouslehdet ovat täynnä tulosraportteja, joissa voitto mitataan vain rahana. Joskus voitaisiin kertoa, että vaikka yhtiö ei tuotakaan tänä vuonna voittoa, se on investoinut henkilökunnan hyvinvointiin tai ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Tällaiset ovat voittoja yhteiskunnan kannalta, huomauttaa Polsa.

Pauligin Rolf Ladau muistuttaa, että ilmastoinvestoinnit voivat olla kalliita, mutta taustalla ovat arvot.

– Kun toimimme arvojemme ja periaatteidemme mukaisesti, olemme tyytyväisiä myös näihin investointeihin.

MTV Uutisten kyselyssä tiedusteltiin myös yritysten näkemyksiä Juha Sipilän hallitukseen ja tämän seuraajaan. Kyselyn aikana vallassa oli Antti Rinne, mutta sama puolueiden väripaletti jatkaa.

Selkeä enemmistö piti Sipilän hallitusta seuraajaansa parempana yritystoiminnan näkökulmasta. Rinne onnistui ryvettämään hallituksensa posti-sekoiluissa ja yrittäjä Sipilän hallitus on varmasti helpompi mieltää myönteisemmäksi kuin punavihreä koalitio.

Kansainvälisillä markkinoilla kilpailevan Atrian toimitusjohtaja sanoo kuitenkin, että globaalissa taloudessa Suomen hallitus ei yritysten asioita ratkaise.

– Me olemme maailmatalouden oravanpyörässä. Eivät siinä Suomen hallitusten teot tai tekemättä jättämiset niin kovin merkittäviä ole, pohtii Atrian Juha Gröhn.

– No jos eivät nyt jotain aivan hullua säädä, mutta eipä sellaista ole näköpiirissä.

– Onhan työvoima Suomessa yrittäjälle sivukuluineen kansainvälisesti todella kallista. Mutta näin se nyt vain on, että tätä hyvinvointivaltiota voidaan pystyssä pitää, pohtii Atrian pomo.

Mitä? Eikö suomalainen duunari olekaan liian kallis?

Gröhn ei lopultakaan päädy noitumaan Suomen kustannustasoa, vaikka palkatkin ovat Suomen elintarvikealalla kilpailijamaita korkeampia. Hän tuumii, että jos hyvän työntekijän saa, niin siitä kannattaa maksaa.

– Jos työn tuottavuus ja aikaansaavuus on sitä tasoa, että tässä kisassa pärjätään maailmalla, niin antaa mennä vaan.

Samoilla linjoilla on myös MTV uutisten kyselyyn vastannut Terveystalo. Se tarvitsee työvoimakseen korkeasti koulutettua henkilökuntaa hoitajista erikoislääkäreihin. Terveystalo teki700 miljoonan euron liikevaihdolla 70 miljoonan euron tuloksen 2017 Eipä siis ole syytä moittia Suomen työvoimaa liian kalliiksi.

– Meille tämä ei ole mitenkään polttava kysymys. Kykenemme tässä ympäristössä toimimaan ja kilpailemaan, kertoo Terveystalon toimitusjohtaja Ville Iho.

Juttua korjattu 28.12. kello 16.36: Pia Polsan tittelissä oli aiemmin viitattu Aalto-yliopistoon. Poistettu virheellinen maininta Aalto-yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat