Energiapomo varoittaa: Energian hintojen palautumiseen sotaa edeltävälle tasolle voi mennä vuosia

1:02
Katso videolta: Kiinteä sähkösopimus vai pörssisähkö? Asiantuntija listaa hyvät ja huonot puolet

Ison energiayrityksen toimitusjohtajan mukaan energian hintojen palautumiseen vaikuttaa paljolti se, miten nopeasti uusia energialähteitä otetaan käyttöön. 

Venäjän hyökkäyssota on aiheuttanut globaalin energiakriisin. Euroopassa käytetään paraikaa miljardeja siihen, että yritykset ja kotitaloudet tulevat toimeen energiankulutuksesta koituvien laskujensa kanssa inflaation jyllätessä. 

Hintojen nousu näkyy monessa suomalaisessakin kotitaloudessa, ja tilanne pahenee talven edetessä ja pakkasten kiristyessä. 

Energian hintojen palautumiseen voi kuitenkin mennä aikaa. Enelin toimitusjohtaja Francesco Starace arvioi BBC:lle, että energian hintojen palautumiseen hyökkäyssotaa edeltävälle tasolle voi mennä jopa vuosia.

Enel on italialainen energiajätti, joka myy sähköä yli 70 miljoonalle kodille ja yritykselle yli 30 maassa. 

Aikaan vaikuttavat hänen mukaansa etenkin uudet energianlähteet, kuten uusiutuva energia ja lämpöpumput. Tulevaisuus on hänen mukaansa hyvin riippuvainen ydinvoimasta ja uusiutuvasta energiasta.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoitti erittäin selvästi, miten vaarallista riippuvuus yhdestä energianlähteestä on Euroopalle, Starace sanoo BBC:lle. 

Valo kajastaa tunnelin päässä?

MTV Uutiset kysyi suomalaisen Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususelta, miten pitkään hintojen palautumista tarvitsee odotella. 

Ruusunen on Staracen arvion kanssa samaa mieltä: siihen menee ”joitakin vuosia”, ehkä kolme vuotta. Tarkan ennusteen antaminen tässä hetkessä on vaikeaa.

– Kun olemme piirrelleet eteenpäin, että kuinka paljon Suomeen rakennetaan sähköntuotantoa ja miten kulutus kehittyy Suomessa ja naapurimaissa, perusennuste on se, että tämä alkaa helpottamaan vuosi vuodelta.

– Ensi vuotta kohti helpottaa – ei vielä mennä normaalitilanteeseen, mutta muutaman vuoden visio on se, että vanhat hyvät ajat palaavat takaisin ja tulee vielä paremmatkin ajat.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

8:19
Katso Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen haastattelu kokonaisuudessaan tältä videolta!

Riippuvuutta myös Kiinasta vähennettävä

Staracen mukaan länsimaat ovat olleet aivan liian riippuvaisia myös Kiinasta, mitä tulee esimerkiksi uusiutuvaan energiaan. 

Heinäkuussa Kansallinen energiajärjestö (IEA) huomautti, että Kiina hallitsee aurinko- ja tuuliturbiinien tuotantoa, mikä voi luoda haasteita, joihin muissa maissa joudutaan mahdollisesti vastaamaan. 

– Jonkinlaista tasapainottamista on tapahduttava, koska se on tervettä, Starace sanoo viitaten Kiinan dominointiin uusiutuvan energian markkinoilla. 

Tähän myös on havahduttu Euroopassa, joka on ottanut jättimäisiä harppauksia vihreässä siirtymässä ottamalla etäisyyttä Venäjään ja energiariippuvuksistaan. 

Tuoreena esimerkkinä venäläisen öljyn hintakatto, joka otetaan käyttöön maanantaina.

Uusia sähkösopimuksia lukuisten eri maiden kanssa

Eurooppa-neuvoston ulkosuhteiden neuvoston mukaan Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot ovat allekirjoittaneet kuluvan vuoden aikana peräti 56 energiasopimusta 23 eri maan kanssa. 

Yhtenä tuoreena esimerkkinä on Saksan ConocoPhillipsin kanssa solmima, 15 vuoden sopimus nesteytetyn maakaasun (LNG) hankkimisesta Qatarista. Saksalaiset ja qatarilaiset allekirjoittivat sopimuksen tiistaina. Sen mukaan Qatar toimittaa Saksaan vuodesta 2026 alkaen vuosittain kaksi miljoonaa tonnia LNG-nestekaasua.

Norja puolestaan on kertonut lisäävänsä maakaasun tuotantoa samalla, kun Yhdysvallat on pumpannut maakaasua ennätysmääriä. 

Enel puolestaan aikoo vähentää tulevaisuudessa maita, joihin se tuottaa sähköä. Syynä on se, että energiayritys haluaa keskittyä uusiutuvaan energiaan samalla, kun se pyrkii olemaan hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. 

Enelin tarkoituksena on investoida aurinkopaneeleihin laajentamalla jo olemassa olevaa tehdasta Sisiliassa. 

Lisäksi yritys on rakentamassa uutta aurinkopaneelitehdasta Yhdysvaltoihin. 

1:50
Eurooppa-neuvosto sopi lokakuun loppuolella energiakriisiä hillitsevistä toimista – katso video

Juttua muokattu 4.12.2022 kello 18.45: Lisätty Fingridin toimitusjohtajan kommentit sekä videoklipit hänen haastattelustaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja