Suomalainen Johannes joutui jättämään kotinsa Florencen armoille: “Hurrikaanin jälkeen takapiha on ollut aikoinaan kuin Vietnamin sodan pommituksissa”

Pelätyn Florence-hurrikaanin odotetaan rantautuvan Yhdysvaltain itärannikolle paikallista aikaa viimeistään perjantaina. 25-vuotta Yhdysvalloissa asunut suomalainen ei ole yleensä lähtenyt hurrikaaneja karkuun, mutta tänä vuonna hän päätti tehdä poikkeuksen.

– En yleensä lähde pakomatkalle, mutta vaimo oli työmatkalla Pennsylvaniassa ja tiesin, ettei hän pääsisi päiviin kotiin tulvien vuoksi. Meillä ei ollut vettä eikä ruokaa tarpeeksi kaapeissa. Ajamme parhaillaan poikamme luokse Detroitiin, kertoo Johannes Kuuskoski MTV Uutisille puhelimitse.

"Päiviä pöydän alla piilossa"

Pohjois-Carolinen osavaltiossa Wilmingtonin kaupungissa asuva Kuuskoski on yksi tuhansista hurrikaania pakenevista asukkaista. Evakuointimääräys on annettu yli 1,5 miljoonalle ihmiselle pääasiassa Etelä- ja Pohjois-Carolinen alueella.

Vuosia hurrikaanikausia nähnyt Kuuskoski toivoo, ettei 90-luvun tuhot toistu.

– 90-luvun lopulla hurrikaanin jäljiltä takapihamme oli kuin Vietnamin sodan pommituksissa! Se oli kategorian kolme hurrikaani. Olimme päiviä pöydän alla piilossa ja vain muutama puu jäi alueelle pystyyn, Kuuskoki muistelee.

Jonoja bensa-asemilla

Florence on tällä hetkellä luokan kaksi hurrikaani, mutta se voi heikentyä ennen rantautumistaan. Rankkasateiden, tuulen ja tulvien uskotaan silti olevan yksi kovimmista myrskyistä, mikä on iskenyt ennustetulle alueelle 25 vuoteen.

Kuuskosken talo sijaitsee kolmisen kilometriä rannasta, mutta hän on huolissaan sähkökatkoista ja tulvista.

– Yritän kuunnella autossa jazzia. Jos kuuntelen liikaa uutisia hurrikaanin etenemisestä, murehdin vain taloamme. Se on aika matalaa aluetta, Kuuskoski kertoo.

Asukkaat myös Virginian ja Marylandin osavaltiossa ovat keränneet koteihinsa vettä ja ruokatarpeita. Bensa-asemille on kertynyt jonoja, sillä polttoainepula hidastaa usein ihmisten pakenemista.

Yhdysvaltain hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuuhun. Tämän vuoden hurrikaanit ovat jääneet tähän mennessä viime vuotta lievemmiksi. 

Juttua päivitetty 13.9. klpo 15:46: Florence on tällä hetkellä kakkosluokan hurrikaani. 

Lue myös:

    Uusimmat