Mainos

Äitiyspakkaukset brittijärjestön kritiikin kohteena: Terveyshyödyistä "ei ole näyttöä"

Brittiläinen järjestö on ilmaissut huolensa siitä, että äitiyspakkauksia markkinoidaan tuotteina, jotka vähentävät lasten kätkytkuolemia. 

Äitiyspakkausten jakaminen kaikille raskaana oleville naisille aloitetaan tässä kuussa Skotlannissa. Myös Englannissa pakkausta jaetaan joillain alueilla.

Brittijärjestö on nyt kuitenkin ilmaissut epäilynsä tätä suomalaistyylistä äitiyspakkausta kohtaan. Muun muassa BBC ja Guardian kertovat, että kätkytkuolemia vastaan taisteleva Lullaby Trust -järjestö kieltää omien esitteidensä käyttämisen Britanniassa jaettavissa äitiyspakkauksissa. Lullaby Trustin mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että äitiyspakkaus vähentäisi vauvan selittämättömän äkkikuoleman, kätkytkuoleman riskiä. Lullaby Trust toimii Britannian terveysviranomaisten asiantuntijana lapsen turvallisen unen saralla.

– Emme enää anna pakata virallisia esitteitämme niihin, koska se antaisi ymmärtää, että me suosittelemme tätä tuotetta, järjestö tiedotti.

Pahvilaatikoille ole olemassa mitään turvastandardia

Suomessa on yksi maailman alhaisimmista lapsikuolleisuuslukemista, vain kaksi kuollutta tuhatta syntynyttä kohti. Lullaby Trustin mukaan Suomen hyvä lukema on seurausta monista eri syistä, kuten vähäisestä teiniraskausten määrästä.

Äitiyspakkaus on suomalainen keksintö, ja se on annettu Suomessa kaikille äideille ilmaiseksi jo 80 vuoden ajan. Pakkaus sisältää erilaisia tarvikkeita, kuten lastenvaatteita. Tänä vuonna pakkauksessa on 53 tuotetta. Itse pakkaus on pahvilaatikko, johon lapsi voidaan laittaa nukkumaan.

– Se, että siellä annetaan jokaiselle perheelle laatikko, saattaa olla yksi tekijä. Sitä ei kuitenkaan voi sanoa varmasti, Lullaby Trustin toimitusjohtaja Francine Bates sanoi.

– Olemme huolissamme siitä, että äitiyspakkauksia markkinoidaan tuotteina, jotka vähentävät lapsikuolleisuutta ja kätkytkuolemia.

Skotlannin hallituksen mukaan sen jakamat laatikot täyttävät kaikki turvastandardit. Lullaby Trust puolestaan sanoo, ettei pahvilaatikoille nukkumapaikkana ole olemassa mitään turvastandardia.

Äitiyspakkausten turvallisuus on herättänyt keskustelua myös Yhdysvalloissa. Lue lisää täältä

Lullaby Trustin mukaan pakkaus voi olla paras vaihtoehto nukkumapaikaksi, jos saatavilla ei ole kehtoa tai pinnasänkyä. Järjestö suosittaa käyttämään pakkausta vain päiväunia varten ja lopettamaan sen käyttämisen siinä vaiheessa, kun lapsi pystyy kääntymään. Järjestö suosittelee myös pitämään lemmikkieläimet poissa pakkauksesta ja huolehtimaan, ettei se kastu tai likaannu.

***

2:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.