Suomalainen Adriana soitti viulua kuningas Charlesin kruunajaisissa – paljastaa nyt, mitä katsojat eivät nähneet tv:ssä

Tältä se näytti: Charles sai kruunun päähänsä 0:53
Kuningas Charles sai kruunun päähänsä lauantaina 6.5. Westminster Abbeyssa järjestetyssä kruunajaistilaisuudessa.

Suomalainen viulisti Adriana Iacovache-Pana soitti kuningas Charlesin kruunajaisissa. Hän kertoo, että kaikki kruunajaisissa kuullut teokset olivat kuninkaan itse valitsemia. 

Porilaislähtöinen viulisti Adriana Iacovache-Pana soitti lauanataina 6.5. kuningas Charlesin kruunajaisissa edustaen Royal Philharmonic Orchestran ensimmäisen viulun soittajaa.

Hän on soittanut Royal Philharmonic Orchestrassa vakituisesti heinäkuusta 2022 lähtien. Orkesteria on myös kutsuttu Britannian kansallisorkesteriksi. 

Kruunajaisorkesterin muusikot olivat koottu orkestereista, joihin kuningas Charlesilla on vahvat yhteydet. Suurin osa muusikoista oli Lontoon orkestereista, mutta muutama muusikko oli myös Kanadasta, Iacovache-Pana kertoo.

– Harjoitukset alkoivat kruunajaisviikon alussa eli yhteensä neljä päivää harjoitelimme yhdessä, mikä on itse asiassa aika paljon harjoitusaikaa Lontoon orkestereille.

Tv:stä katsojat eivät huomanneet, että muusikot soittivat kruunajaisseremoniassa neljällä eri tasolla.

– Kaikki muusikot olivat huippumuusikoita eikä yhteissoitossa ollut mitään ongelmia, mutta haastavinta oli, kun orkesteri soitti urkuparvella ja itse kuoro oli alhaalla, siinä missä kuningas kruunattiin. Torvet ja solistit esiintyivät myös omilla parvillaan ja kaikilla oli omat kapellimestarit. Me olimme yhteyksissä toisiimme TV-näytön välityksellä.

– Yksi maailman kuuluisimmista kapellimestareista, Sir Antonio Pappano, johti meitä, Iacovache-Pana kertoo.

Kuningas Charles oli itse tilannut kruunajaisissa esitetyt 12 uutta teosta seremoniaan.

– Ne olivat upeita teoksia. Charles oli itse mukana musiikkiohjelman suunnittelussa ja musiikin rooli oli tärkeässä osassa seremoniaa, Iacovache-Pana paljastaa. 

– En ole päässyt tapaamaan Charlesia henkilökohtaisesti, mutta Royal Philharmonic Orchestra soittaa säännöllisesti Buckinghamin palatsissa sekä Windsorin linnassa, ja minun kollegani ovat kyllä tavanneet Charlesin.

Kruunajaisorkesterin tauolla Iacovache-Pana oli nähnyt lähietäisyydeltä prinssi Harryn

– Olin aitiopaikalla ja näin koko seremonian lähietäisyydeltä. Oli myös etuoikeutettu olo työskennellä huippumuusikoiden kanssa. Aivan mieletön kokemus, Iacovache-Pana sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat