Suolaatko reilulla kädellä? Kalium saattaa hillitä terveyshaittoja

Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja altistaa aivoverenkierron häiriöille, mutta suolan haittoja voi mahdollisesti pienentää lisäämällä kaliumin saantia. Kaliumia on etenkin hedelmissä ja kasviksissa.

Stroke-lehdessä julkaistut tutkimustulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka suolan haitat ja kaliumin hyödyt on tiedetty pitkään, niiden yhteisvaikutuksia on tutkittu vähemmän. Tulokset perustuvat 2 600 keskimäärin 69-vuotiaan yhdysvaltalaisen kaksitoistavuotiseen seurantaan.

Seurannan aikana 270 osallistujaa sairastui aivoverenkiertohäiriöön. Kun tiedot sairastumisista yhdistettiin tutkimuksen alussa kerättyihin ruokavaliotietoihin, aivoverenkiertohäiriöiden riski havaittiin sitä suuremmaksi, mitä enemmän suolaa ja mitä vähemmän kaliumia henkilön ruokavaliossa oli.

Tulokset viittaavat siihen, että suolan aiheuttamia terveyshaittoja arvioitaessa olisi hyvä huomioida myös kaliumin saanti.

Parhaassa tapauksessa kaliumin saannin lisääminen pienentää suolan haittoja, mutta tämän varmistaminen edellyttää lisätutkimuksia. Vaikka yhteys ei saisi vahvistusta lisätutkimuksissa, hedelmät ja kasvikset ovat monilla muilla tavoin hyväksi terveydelle, joten niiden syöminen kannattaa aina.

Suomalaisaikuiset syövät keskimäärin 3,9 grammaa natriumia eli noin 10 grammaa ruokasuolaa päivittäin, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suola nostaa verenpainetta, mikä puolestaan altistaa aivoverenkiertohäiriöiden lisäksi muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Maailmanlaajuisesti liika suola aiheuttaa vuosittain ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Erikoissuolat eivät ole tavallista suolaa terveellisempiä – ”Itse asiassa päin vastoin”

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa, ettei erikoissuoloissa ole terveysetuja. Tavallinen jodioitu suola on fiksumpi valinta.

Lue myös:

    Uusimmat