Suojamaskeista on tullut globalisaation symboli, arvioi dosentti – mutta miksi niiden käytöstä kinastellaan yhä Suomessa?

16:26
Maailmanselittäjät pohtivat Uutisaamussa, miten Suomessa suojamaskeihin suhtaudutaan verrattuna muuhun maailmaan. Lisäksi ruodittavana Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeisimmät asetelmat.

Suojamaskeja käytettiin monissa osissa maailmaa jo keväällä heti koronapandemian puhjettua – ja jo kauan ennen sitä. Miksi suomalaisilla on maskien kanssa vielä sulateltavaa?

Suomessa suojamaskeihin liittyvä keskustelu on viime päivinä yltynyt hallituksen ja opposition väliseksi poliittiseksi kamppailuksi. Osissa muuta maailmaa maskit ovat olleet arkea jo kauan ennen koronapandemiaa. 

Kiinassa itsekin asuneen Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkosen mukaan saasteisemman ilman takia maskien käyttö suurkapungeissa on sopinut esimerkiksi aasialaisille jo pitkään ennen pandemiaa. Taustalla on luonnollisesti myös kulttuurieroja.

– On tietynlainen kohteliaisuus suhteessa toisiin, tämä koskee erityisesti Japania. Missään nimessä en halua sairastuttaa muita, pidän siis maskia kun minulla on pienikin köhä. Suomessa sellaista ajatusta ei ole: on menty ennenkin töihin, kun ei ole kehdattu jäädä kotiin pienen flunssan takia, Makkonen arvioi.

Makkosen mukaan epätietoisuutta suomalaisissa lienee kylvänyt myös hallituksen vaihteleva viestintä suojamaskeista: keväällä sanottiin, ettei maskeista ole hyötyä, mutta nyt hallitus yrittää saada ihmisten päähän, että niitä tulisi käyttää.

"Maskeista on tullut globalisaation symboli"

Helsingin yliopiston dosentti Mikko Majanderin mukaan koronan myötä on selkeytynyt, että enää ei voida ajatella, etteivät toisella puolella maailmaa tapahtuvat asiat koskisi myös meitä.

– Maskeista on tullut nyt kaikkein selkein arkisin globalisaation symboli. Kaikki, mitä tapahtuu kaukana jossakin, me olemme samassa veneessä. Maskikulttuuri pukkaa tänne, haluttiin tai ei.

Miksi keväällä annettiin ymmärtää, ettei maskeista ole hyötyä? Miksi koronakriisin hoito on politisoitunut Suomessa? Katso videolta artikkelin alusta koko Maailmanselittäjien keskustelu!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja