Sunny Car Centeristä visioitiin suuria, mutta pystyyn saatiin vain mainostolppa – keskusta suunnitelleelle Markku Ritaluomalle vaaditaan nyt yli viiden vuoden vankeutta

Suurellista autokauppakeskusta valmistellut yhtiö meni konkurssiin 2015. Vuosia kestäneestä esitutkinnasta seurasi yhtiön toimitusjohtajalle Ritaluomalle talousrikossyytteitä, joiden käsittely alkaa valmisteluistunnolla Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnaan kaavaillun suuren autokauppakeskuksen Sunny Car Centerin (SCC) perustajan ja entisen toimitusjohtajan Markku Ritaluoman rikosoikeudenkäynti alkoi perjantaina valmisteluistunnolla Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Syyttäjät vaativat Ritaluomalle vähintään viittä ja puolta vuotta vankeutta useista talousrikoksista. Syytteet tulivat julkisiksi tänään asian valmisteluistunnossa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Syyttäjät ovat nostaneet Ritaluomaa vastaan syytteet törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä petoksesta. Lisäksi häntä syytetään törkeistä veropetoksista henkilökohtaisten veroilmoitustensa vuoksi.

Ulkomailla oleskellut Ritaluoma aikoo asianajajansa Riitta Leppiniemen mukaan tulla Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen kuultavaksi, kun asiassa alkaa pääkäsittely ensi vuoden puolella. Ritaluoma on kiistänyt syytteet ennakkovastauksessaan.

Sunny Car Centeriin liittyviä oikeudenkäyntejä on istuttu eri tuomioistuimissa siitä lähtien, kun hanke kaatui 2010-luvun puolessavälissä. Nyt alkanut oikeudenkäynti on kuitenkin ensimmäinen vyyhtiin liittyvä rikosprosessi, jossa Ritaluoma on syytettynä. Esitutkinta ja syyteharkinta ovat yhteensä kestäneet vuosia.

Suurta autokauppakeskusta suunniteltiin Hämeenlinnaan

SCC oli liikemies Markku Ritaluoman visioima autokauppakeskus, jota hänen johtamansa hankeyhtiö Sunny Car Center Hämeenlinna Oy kaavaili Hämeenlinnaan. Yhtiö mainosti, että toteutuessaan SCC olisi Euroopan suurin autokaupan keskittymä.

Investoinnin arvo liikkui korkeimmissa arvioissa reilusti yli sadassa miljoonassa eurossa. Ajatuksena oli, että eri autoliikkeet voisivat vuokrata keskuksesta liiketiloja käyttöönsä. Hämeenlinna valikoitui paikaksi pääosin sijaintinsa vuoksi pääkaupunkiseudun ja Tampereen seutukunnan välissä.

Hankeyhtiö etsi 2010-luvun alkuvuosina keskukselle rahoitusta niin kotimaasta kuin maailmalta, mutta rahoittajia ei tahtonut löytyä. Yhtiö solmi vaikeuksistaan huolimatta usean miljoonan euron arvoisen tonttikaupan Hämeenlinnan kaupungin kanssa maa-alueesta, jolle keskus oli tarkoitus rakentaa.

Kaupunki ei koskaan saanut kauppasummaa, ja syksyllä 2014 Ritaluoma lähti Suomesta pian sen jälkeen, kun tonttikauppa kaatui. Siitä saakka hän on tiettävästi oleillut Yhdysvalloissa.

Viimeinen niitti autokauppahankkeelle oli, kun verottaja haki sitä valmistelleen yhtiön konkurssiin vuonna 2015.

Ainoaksi konkreettiseksi merkiksi autokauppakeskuksesta Hämeenlinnan Kirstulaan jäi korkea Sunny Car Center -mainostolppa, joka näkyi Helsinki–Tampere-moottoritien kulkijoille. Sittemmin tolppakin on kaadettu, mutta perustukset lepäävät yhä vanhalla tonttimaalla.

Rahoitusneuvotteluiden luonne alkoi selvitä Chiluba-vuodon jälkeen

SCC:n konkurssista seurasi suuri määrä riitaoikeudenkäyntejä, joissa on setvitty yhtiön ja Ritaluoman rahankäyttöä. Riitajuttujen ratkaisuista valtaosa on jo lainvoimaisia.

Ritaluoman mukaan hän ja yhtiö joutuivat useiden kansainvälisten petosten kohteiksi etsiessään yhtiölle rahoitusta. Ritaluoman etsimiä rahoittajia alettiin käsitellä julkisuudessa elokuussa 2014 sen jälkeen, kun Hämeenlinnan kaupunginhallituksen silloinen jäsen vuoti julkisuuteen tietoja hallituksen kokouksesta. Kokouksessa hanketta esittelemässä ollut Ritaluoma oli kertonut neuvotelleensa Mark Wilson -nimisen miehen kanssa, joka väitetysti edusti Sambian ex-presidentin leskeä Regina Chilubaa.

Ritaluoman arveltiin joutuneen niin sanotun nigerialaiskirjehuijauksen kohteeksi. Riitaoikeudenkäynneissä Ritaluoma kertoi, että kaikkiaan erilaisia väitettyjä huijauksia olisi ollut yhteensä viisi. Hän sanoi siirtäneensä yhtiön varoja kansainvälisille tahoille uskoen, että rahat menisivät muun muassa rahoitusjärjestelykuluihin. SCC-yhtiö ei kuitenkaan saanut rahansiirtojen vastineeksi mitään.

Ritaluoma tuomittu miljoonakorvauksiin

Ritaluoma on määrätty pääkorvaushaarassa maksamaan konkurssipesälle noin 6,2 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia, koska hänen katsottiin käsitelleen yhtiön varoja törkeän huolimattomasti.

Toisaalta myös Ritaluoman oma rahankäyttö oli yhden riitahaaran aiheena. Hän oli kattanut yhtiön varoilla kuluja, jotka eivät oikeuden mukaan kuuluneet yhtiön maksettaviksi.

Lisäksi yhtiön katsottiin maksaneen ylisuurta palkkaa Ritaluomalle SCC-yhtiön maksukykyyn nähden. Ritaluoma määrättiin maksamaan yhtiölle takaisin satojatuhansia euroja korkoineen.

SCC-yhtiön hallituksessa istunut hämeenlinnalainen paikallispoliitikko Iisakki Kiemunki (sd.) määrättiin osallistumaan päähaarassa korvauksiin 150 000 euron osalta, koska oikeus katsoi hänen laiminlyöneen valvontavelvollisuutensa yhtiön toimivaa johtoa kohtaan. Hänet on tuomittu korvauksiin myös riitajutun toisessa haarassa. Kiemunki ei ole syytettynä rikoksista Sunny Car Center -kokonaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja