Surullisenkuuluisaa Sunny Car Centeriä puuhanneelle Markku Ritaluomalle vankeutta

Liikemies Markku Ritaluoma on tuomittu kahdeksi ja puoleksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen Sunny Car Center -autokauppakeskukseen liittyvässä talousrikosvyyhdissä. 

Kanta-Hämeen käräjäoikeus totesi tänään antamassaan tuomiossa Ritaluoman, 69, syyllistyneen törkeään velallisen epärehellisyyteen, törkeisiin petoksiin ja törkeisiin veropetoksiin 2010-luvun alussa. Käräjäoikeus hylkäsi Ritaluomaa vastaan nostetun syytteen törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Käräjäoikeuden keskiviikkona Ritaluomalle langettama tuomio on pituudeltaan alle puolet siitä viidestä ja puolesta vuodesta, mitä syyttäjät hänelle alun alkaen vaativat.

Oikeudessa Ritaluoma kiisti kaikki syytteet ja vaati niiden hylkäämistä. Hän asuu parhaillaan Yhdysvalloissa, mistä hän osallistui syksyllä rikosoikeudenkäyntiin etäyhteyden välityksellä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei tuomiossaan määrännyt Ritaluomaa vangittavaksi.

Kyse hankeyhtiön rahojenkäytöstä

Ritaluomaa vastaan nostetuissa rikossyytteissä on ollut pääosin kyse autokauppakeskusta Hämeenlinnaan valmistelleen hankeyhtiön Sunny Car Center Hämeenlinna Oy:n rahojenkäytöstä. Yhtiö suunnitteli keskusta 2010-luvun alussa mutta asetettiin vuonna 2015 konkurssiin ilman, että varsinainen autokauppakeskus nousi mainostolppaa enempää.

Ritaluoman ideoiman Sunny Car Centerin oli määrä olla suuri kauppakeskus, josta eri autokauppiaat voisivat vuokrata liiketiloja.

Miljoonakorvaukset

Konkurssista seurasi julkinen pesänselvitys, jossa paljastui epäselvyyksiä yhtiön toimitusjohtajana sekä hallituksen puheenjohtajana toimineen Ritaluoman tavasta käyttää yhtiön varoja. Konkurssipesä nosti vuosien mittaan useita kanteita muun muassa Ritaluomaa vastaan, ja kanteista seuranneissa riitaoikeudenkäynneissä Ritaluoma on tuomittu jo lainvoimaisesti maksamaan konkurssipesälle miljoonia euroja. Suurimmassa riitahaarassa korvaussumma oli noin 6,2 miljoonaa euroa.

Kiistänyt syytteet

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tänä syksynä käsitellyssä rikosjutussa on ollut kyse samoista rahoista kuin riitajutuissakin.

Ritaluoma on julkisesti ja oikeudessa väittänyt tulleensa lukuisia kertoja huijatuksi etsiessään rahoitusta autokauppakeskukselle, jonka olisi arvioitu vaativan yli sadan miljoonan euron rahoituksen.

Lue myös:

    Uusimmat