Hovioikeus antaa ratkaisun Sunny Car Centerin korvausjupakkaan – toimitusjohtaja tuomittiin käräjillä korvaamaan konkurssipesälle miljoonia

Turun hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa Sunny Car Centerin korvausjupakassa yli neljä vuotta sen jälkeen, kun autokauppakeskushanke ajautui konkurssiin.

Käräjäoikeudessa hankkeen puuhamies ja toimitusjohtaja Markku Ritaluoma tuomittiin korvaamaan konkurssipesälle lähes 6,2 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan varoja siirrettiin julkisselvittäjän mukaan ylivelkaisesta yhtiöstä velkojien ulottumattomiin yli kuusi miljoonaa euroa.

Viimeisimpien tietojen mukaan Yhdysvalloissa oleskeleva Ritaluoma on sanonut joutuneensa useiden kansainvälisten huijausten kohteeksi. Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että tästä ei ole näyttöä. Se katsoi, että Ritaluoma aiheutti vahingon ainakin törkeästä huolimattomuudesta.

Käräjäoikeus vastuutti Ritaluoman lisäksi myös Hämeenlinnan kaupunkia autokauppahankkeen hallituksessa edustanutta hallituksen jäsentä Iisakki Kiemunkia. Käräjäoikeus katsoi, että Kiemunki oli hallituksen jäsenenä vastuussa noin viiden miljoonan euron vahingoista. Hänen osuuttaan kuitenkin soviteltiin, ja oikeus velvoitti hänet osallistumaan korvauksiin 350 000 euron edestä.

Yli sadanmiljoonan hanke

Kumpikin tuomituista vaatii hovioikeudessa vahingonkorvausten kumoamista tai alentamista. Hovioikeuden ratkottavana ovat pitkälti samat asiat kuin käräjilläkin. Ritaluoman osalta on kyse siitä, paljonko yhtiön rahoja hävisi, mihin ne mahdollisesti menivät ja mikä oli Ritaluoman tuottamuksen tai tahallisuuden aste rahojen katoamisessa.

Kiemungin osalta kyse on siitä, onko hän osaltaan laiminlyönyt yhtiön edusta huolehtimisen jättäessään valvomatta toimitusjohtaja Ritaluoman toimia. Käräjäoikeus otti huomioon sen, että Kiemungin hallitustyöskentely oli vaikeaa ja että hänen oli lähes mahdoton valvoa yhtiön suurimman omistajan Ritaluoman tekemisiä.

Hämeenlinnaan kaavaillusta Sunny Car Centeristä piti tulla yksi Euroopan suurimmista autokauppakeskuksista. Arvion mukaan yli sadanmiljoonan hankkeeseen lähti mukaan Hämeenlinnan kaupunki ja useita yrityksiä. Esimerkiksi teknologiayhtiö Siemens lähti rahoittamaan projektia miljoonilla euroilla.

Ritaluoma kumppaneineen pyrki saamaan keskukselle rahoitusta ulkomaita myöten. Rahaa katosi ulkomaille kaikkiaan miljoonia. Ritaluoman mukaan kadonneet rahat olivat muun muassa vakuus- ja konsulttimaksuja sijoituksista, joita ei kuitenkaan koskaan tullut.

Syyskuussa 2015 yhtiö asetettiin konkurssiin ja useat yhtiön velkojat jäivät ilman rahojaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja