Surullisenkuuluisaa Sunny Car Centerin saagaa puidaan taas oikeudessa – kyse on ensimmäistä kertaa rikoksista

Sunny Car Centerin puuhamiestä Markku Ritaluomaa syytetään käräjillä useista talousrikoksista. Oikeudenkäynti alkaa tänään Hämeenlinnassa. 

Ritaluoma on saanut syytteet muun muassa kahdesta törkeästä petoksesta, törkeästä velallisuuden epärehellisyydestä sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta. 

Syytteet liittyvät konkurssiin menneeseen Sunny Car Center -autokauppahankkeeseen.

Tämän lisäksi Ritaluomaa syytetään törkeistä veropetoksista liittyen omiin veroilmoituksiinsa. Mies on kiistänyt kaikki rikokset. 

Väitettyjen rikosten tapahtuma-aikaan Sunny Car Centerin toimitusjohtajana toiminut Ritaluoma ei saavu itse paikan päälle käräjäoikeuteen, vaan osallistuu oikeudenkäyntiin etäyhteyden välityksellä.

Mies oleskelee tällä hetkellä tiettävästi Yhdysvalloissa. 

Mistä on kyse?

Sunny Car Centerin epäonnista saagaa on puitu käräjillä jo aiemmin useaan otteeseen. Tällä kertaa kyse on kuitenkin ensimmäisestä vyyhtiin liittyvästä rikosoikeudenkäynnistä.

Hämeenlinnaan kaavailtu suureellinen autokauppakeskus ajautui konkurssiin vuonna 2015. Sen jälkeen yhtiön taloudesta on paljastunut suuria epäselvyyksiä.

Nyt syyttäjät vaativat yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineelle Markku Ritaluomalle useiden vuosien vankeusrangaistusta, sillä hänen syytetään lahjoittaneen, luovuttaneen tai siirtäneen yhtiön omaisuutta velkojien ulottumattomiin miljoonien eurojen edestä.

Syyttäjien näkemyksen mukaan Ritaluoma on syypää jopa yli 6,7 miljoonan euron vahinkoihin. 

Ritaluoman epäillään antaneen rahoja ulkomaille ilman vastiketta, maksaneen itselleen ylisuurta palkkaa ja lahjoittaneen yhtiön varoja läheiselleen. 

Hänen syytetään myös käyttäneen yhtiön rahoja matka- ja hotellikuluihin satojen tuhansien eurojen edestä. Syyttäjän mukaan ostot olivat yhtiön toiminnan kannalta "täysin tarpeettomia" ja jopa tuhlailevia. 

Aiemmin oikeudessa puitiin vahingonkorvauksia

Aiemmin oikeudessa on puitu yhtiön taloussotkuihin liittyviä vahingonkorvauksia.

Keväällä 2018 Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Ritaluoman maksamaan yli 6 miljoonan euron korvaukset konkurssiin menneen yhtiön konkurssipesälle.

Tuomiosta valitettiin hovioikeuteen ja siitä yritettiin valittaa myös korkeimpaan oikeuteen. Ritaluoman korvaussumma ei pienentynyt hovissa. Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Oikeudessa on kiistelty myös yhtiön maksamista palkoista ja muista menoista erillisessä oikeudenkäynnissä.

Vuonna 2019 Ritaluoma tuomittiin uusiin, noin 800 000 euron korvauksiin yhtiölle. Korvaukset liittyivät yhtiöstä maksettuihin ylisuuriin palkkoihin. 

Vuonna 2021 Ritaluoman läheinen puolestaan velvoitettiin palauttamaan saamiaan varoja yhtiön konkurssipesälle. 

Vyyhtiin liittyen on käyty oikeutta myös Hämeenlinnan kaupunginyhtiön ja Sunny Car Centerin konkurssipesän kesken. Kyse oli osakepääoman palautukseen liittyvästä riidasta. Hämeenlinnan kaupunki voitti jutun.

Lue myös:

    Uusimmat