Sunny Car Center -vyyhdissä syytetty Ritaluoma: Koko omaisuus meni

Markku Ritaluoma kertoi käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa, että Sunny Car Centerin sijoittajaehdokkaiden taustoja yritettiin selvittää. Ritaluoma on syytteessä talousrikoksista.

Sunny Car Center (SCC) -autokauppakeskusta kaavaillut Markku Ritaluoma kertoi oikeudessa menettäneensä koko omaisuutensa hankkeen kaatumisen jälkimainingeissa. Ritaluoma arvioi Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa kuulemisessa keskiviikkona, että hän menetti Sunny Car Center -hankkeessa muun muassa lainojen takausten ja muiden syiden vuoksi noin 3–4 miljoonaa euroa.

– Jos kysyy suoraan, miten asia on, niin (äitini) ja Ritaluoma Markku ovat menettäneet koko omaisuutensa, Ritaluoma sanoi oikeudessa etäyhteyden välityksellä.

Syyttäjät vaativat Ritaluomalle yli viiden vuoden vankeutta Sunny Car Centerin hankeyhtiöön liittyneistä talousrikossyytteistä. Syyttäjien mukaan Ritaluoma on tahallaan saattanut yhtiön varoja noin 6,2 miljoonan euron edestä velkojien ulottumattomiin ja lisännyt suurilla rahasiirroilla hankeyhtiön velvoitteita.

Syytteenalaiset rahansiirrot tapahtuivat 2013–2014, mutta syytteet kattavat Ritaluoman toiminnan hankeyhtiössä 2011–2014. Hänelle vaaditaan rangaistusta muun muassa törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Ritaluoma kiistää syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä.

Puolustus on vedonnut siihen, että Ritaluoman omaa rahaa meni samalla, kun hanke kaatui.

Oikeudessa hän kertoi elävänsä Yhdysvalloissa päivä kerrallaan ystäviensä avustamana.

Piti yhteydenpitoa luottamusta herättävänä

Hankeyhtiö Sunny Car Center Hämeenlinna Oy, jota Ritaluoma johti, yritti rakennuttaa suurta autokauppakeskusta Hämeenlinnaan 2010-luvun alussa. Hanke kuitenkin epäonnistui, ja SCC-yhtiö asetettiin konkurssiin vuonna 2015.

Yhtiö ei saanut hankittua rahoitusta keskukselle, jonka kokonaishintalapuksi Ritaluoma arvioi oikeudessa 150–160 miljoonaa euroa. Ritaluoma valtuutti oikeudenkäynnissä kyseessä olevat yhteensä usean miljoonan euron rahansiirrot, koska hän uskoi niitä tarvittavan suuren rahoituksen vakuus- ja omavastuumaksuihin.

Hän on kertonut joutuneensa huijatuksi. Ritaluoma kertoi, että hän alkoi uskoa huijausta vasta vuoden 2014 lopulla, vaikka sitä ennen yhtiön edustaja oli jo tehnyt tutkintapyynnön yhdestä sijoittajaehdokkaasta.

– Ammattirikollisuus on tehnyt hyvän työn, sanoo Ritaluoma.

Hän kertasi oikeuden kuulemisessa sitä, miten väitetyt sijoittajat pitivät yhteyttä Ritaluomaan ja SCC-hankeyhtiöön. Ritaluoma kuvaili omaa englannin kielen taitoaan mitättömäksi, ja käytännön yhteydenpidon hoiti Ritaluoman assistentti. Ritaluoma myös kertoi tavanneensa väitettyjä sijoittajaehdokkaita ulkomailla, ja hänen mukaansa pari ihmistä kävi myös Hämeenlinnassa tutustumassa hankkeeseen.

Ritaluoman mukaan SCC-hankeyhtiö teki tilisiirtoja saamiensa ohjeiden mukaisesti. Syyttäjän kysyessä Ritaluoma kertoi, että yhtiö ja erityisesti hänen assistenttinsa yrittivät hankkia tietoja tahoista, joille rahoja lähetettiin. Hän kertoi, että he pyysivät muun muassa sijoittajaehdokkaiden passeja.

– Yhteistyö antoi erittäin hyvän luottamuksen, hän sanoi.

Poliisi ei ole aktiivisesti Suomessa tutkinut Ritaluoman esittämiä huijausväitteitä. Esitutkinnassa Ritaluoma on kertonut epäilevänsä, että häneen kohdistuneiden huijausten takana on venäläinen rikollinen liikemies, jonka kanssa Ritaluoma teki aiemmin liiketoimintaa Suomessa, mutta jonka kanssa Ritaluoma riitaantui.

Ritaluoma ei halunnut keskiviikkona kommentoida sitä, kuka hänen mielestään oli väitettyjen huijausten takana.

Piti palkkaansa perusteltuna

Ritaluomaa syytetään myös SCC-yhtiöstä nostamastaan palkasta, joka oli syyttäjän mukaan ylisuurta yhtiön taloustilanteeseen nähden. Häntä syytetään myös siitä, että hän olisi käyttänyt yhtiön rahoja matkoihin ja edustukseen tavalla, joka ei syyttäjän mukaan ollut kohtuullista.

Ritaluoma perusteli palkkaansa suurella työmäärällään ja piti myös matka- ja edustuskuluja asiallisina.

Ritaluoma on riitaoikeudenkäynneissä jo tuomittu usean miljoonan euron vahingonkorvauksiin rahansiirtojen vuoksi. Nyt käytävässä oikeudenkäynnissä on kyse rikosoikeudellisesta vastuusta.

Ritaluoma osallistui Kanta-Hämeen käräjäoikeuden istuntoon terveystilansa vuoksi etäyhteyden välityksellä Floridassa. Lokakuussa Hämeenlinnassa käytävässä oikeudenkäynnissä Ritaluoma vastaa myös syytteisiin törkeistä petoksista ja törkeistä veropetoksista.

Lue myös:

    Uusimmat