Talousrikoksista syytetty Sunny Car Center -johtaja väitti poliisille, että vanha liikekumppani halusi kostaa hänelle

Sunny Car Center -autokauppaa (SCC) Hämeenlinnaan suunnitellut Markku Ritaluoma on sanonut poliisille, että hän joutui huijatuksi ja että huijausten takana olisi venäläinen rikollinen liikemies, jonka kanssa hänellä oli aiemmin ollut liiketoimia. Ritaluoman mukaan venäläismiehen motiivina olisi ollut kosto aiemmasta kiinteistöriidasta.

Ritaluoma kertoi asiasta poliisille häntä itseään koskevassa talousrikostutkinnassa. Ritaluoma on vuosien ajan sanonut, että joutui huijatuksi etsiessään autokauppakeskukselle rahoitusta.

Poliisi kykeni esitutkinnassa kuulustelemaan Yhdysvalloissa asuvaa Ritaluomaa ainoastaan sähköpostitse. Joulukuun 2019 lopussa Ritaluoma pyysi poliisia tutkimaan SCC:n hankeyhtiön tekemiä rahasiirtoja ja niihin väitetysti linkittyvää yhtiötä nimeltä Global Organization.

– Kun olin useita kertoja vieraana Moskovassa, he olivat hyvin avoimia minulle ja näyttivät paljon, mitä tekevät. Tämä kasinotalous oli heille vain rahanpesua, näin ymmärsin. Siihen kuului prostituutio, huumekauppa ja he tekivät ns. hakkerointia, Ritaluoma kertoi kuulusteluissa.

Ritaluoma arvioi, että Global Organizationin taustavaikuttajana oli samainen venäläismies, johon kytkeytyneen yrityksen kanssa hän oli tehnyt liiketoimintaa ennen Sunny Car Center -projektia ja jonka kanssa hän riitaantui kiinteistökaupoissa.

– Oletan, että sen jälkeen mies halusi kostaa minulle, Ritaluoma kertoi poliisille.

Vanha riita jäänyt oikeuden arkistoihin

Helsingin käräjäoikeuden asiakirjat vahvistavat, että Ritaluoman yhtiö Sunny-Trading riitaantui espoolaista kiinteistöä koskeneessa rakennushankkeessa yhtiön kanssa, jonka taustalla Ritaluoman väittämän mukaan venäläismies oli. Sunny-Tradingilta vaadittiin vakuustakavarikkoon yli kahta miljoonaa euroa maksuepäselvyyksien takia, ja myös se vaati vastapuolelta takavarikkoja.

Joulukuussa 2008 osapuolet kuitenkin peruuttivat vaateensa ja ilmoittivat saavuttaneensa asiassa sovinnon.

– Olen aivan varma, että (venäläismies) on Global Organizationin takana oleva omistaja, Ritaluoma kertoi poliisille myöhemmin kuulusteluissa.

Esitutkintapöytäkirjasta ei käy ilmi, miten poliisit tutkivat Ritaluoman kertomaa.

Syyttäjät vaativat Markku Ritaluomalle vuosia vankeutta

Syyttäjät vaativat autokauppakeskus Sunny Car Centeriä suunnitelleelle Markku Ritaluomalle vähintään viiden ja puolen vuoden vankeutta useista talousrikoksista. Syytteet tulivat julkisiksi perjantaina, kun Kanta-Hämeen käräjäoikeus järjesti valmisteluistunnon Hämeenlinnassa.

Ritaluomaa syytetään törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä petoksesta. Lisäksi häntä syytetään törkeistä veropetoksista henkilökohtaisten veroilmoitustensa vuoksi.

Ulkomailla oleskellut Ritaluoma aikoo asianajajansa Riitta Leppiniemen mukaan tulla Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen kuultavaksi, kun asiassa alkaa pääkäsittely aikaisintaan maaliskuussa 2023. Käsittelylle varataan yhdeksän päivää.

Aiemmissa riitaoikeudenkäynneissä Ritaluomaa kuultiin videoyhteydellä. Ritaluoman ei tarvinnut itse osallistua perjantain valmisteluistuntoon. Hän on ennakkovastauksessaan kiistänyt syytteet.

Useita oikeudenkäyntejä, ensimmäinen rikosjuttu

Hämeenlinnaan suunniteltuun autokauppakeskus Sunny Car Centeriin liittyviä oikeudenkäyntejä on istuttu eri tuomioistuimissa siitä lähtien, kun hanke kaatui 2010-luvun puolessavälissä. Perjantaina käynnistynyt oikeusjuttu on kuitenkin ensimmäinen, jossa Ritaluoma on syytettynä kokonaisuuteen liittyvistä rikoksista.

Esitutkinta ja syyteharkinta ovat yhteensä kestäneet vuosia. Valmisteluistunnossa kävi ilmi, että yksi todistajista, jota kokonaisuudessa oli määrä kuulla, on kuollut.

Aluesyyttäjä Veera Lamberg kertoi STT:lle, että rikosprosessin kestoa selittää osin aikanaan tehty päätös, että riitaoikeudenkäynnit käsitellään ennen kuin rikoskokonaisuutta aletaan käydä läpi.

Syytteet: Miljoonasiirtoja ja ylisuurta palkkaa

Törkeässä velallisen epärehellisyydessä on haastehakemuksen mukaan kyse hankeyhtiö Sunny Car Center Hämeenlinna Oy:n rahoista, joita siirrettiin syyttäjän mukaan yli 6,7 miljoonan euron edestä yhtiön ja sen velkojien ulottumattomiin. Syytteiden mukaan teot ajoittuivat vuosiin 2011–2014, jolloin hankeyhtiö toimi. Yli kuusi miljoonaa euroa potista oli kirjanpidon mukaan investointikuluja, mutta syyttäjän mukaan yhtiö ei saanut mitään varoja vastikkeeksi.

Kuten aiemmassa riitajutussa, myös rikosoikeudenkäynnissä Ritaluoma sanoo tulleensa huijatuksi rahoitusta hakiessaan.

– Maksujen tekohetkellä ei Ritaluomalla ole ollut mitään sellaista tietoa, jonka perusteella maksuista olisi tullut pidättäytyä, hänen oikeudelle antamassaan ennakkovastauksessa todetaan.

Syyttäjien mukaan Ritaluoman palkka ja yhtiön rahankäyttö olivat myös ylisuurta hankeyhtiön taloudelliseen tilaan nähden. Petossyytteiden mukaan puolestaan kaksi sähköyhtiötä uskoi maksavansa ennakkoon SCC-hankkeen sähkösuunnittelukuluja, mutta todellisuudessa hankeyhtiö käyttikin rahat muun muassa urheiluseurojen tukemiseen ja muihin kuluihinsa.

Kaikki kokonaisuudessa käsitellyt rahasummat ovat tulleet esille jo aiemmissa riitaoikeudenkäynneissä, joissa Ritaluoma on jo tuomittu useiden miljoonien eurojen korvauksiin. Aluesyyttäjä Lambergin mukaan rikossyytteissä on kuitenkin kyse tahallisuuden arvioinnista.

– Eli meidän täytyy näyttää, että hän on vähintään varsin todennäköisesti ymmärtänyt, että varat menevät yhtiön ulkopuolelle, sanoi Lamberg.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja