Mainos

Sunnuntaisuomalainen: Porsaanreikä mahdollistaa asuntosijoittajille nollaverot – Verohallinto: Sallitun rajoissa

Laissa oleva porsaanreikä mahdollistaa asuntosijoittajille vuokratulojen nostamisen puhtaana käteen. Asiasta uutisoi Sunnuntaisuomalainen.

Verokikkailu perustuu yhtiölainoihin ja siihen, että rahoitusvastikkeet voi vähentää verotuksessa. Verohallinnon mukaan nollaverot pysyvät ”sallitun verosuunnittelun rajoissa”.

"Ostaja ei tarvitse välttämättä pankkia lainkaan"

Sijoittaja voi päästä uuteen kämppään kiinni pienellä pääomalla. Esimerkiksi 117 000 euroa maksavasta yksiöstä voi joutua pulittamaan vain 40 000 euroa. Erotus hinnasta on velkaa, jonka rakennuttaja on neuvotellut pankin kanssa ja ottanut taloyhtiön nimiin. Ostaja maksaa sen pois kuukausittaisena rahoitusvastikkeena.

– Sijoittajia on ollut aina, mutta uutta ovat isot yhtiölainat. Niiden ansiosta ostaja ei tarvitse pankkia ollenkaan, jos on omaa rahaa. Jos vuokralaisia riittää, sijoitusasunto maksaa itse itsensä, ja 3–5 prosentin tuoton saa suhteellisen helposti, kiinteistönvälittäjä Soili Lumilampi toteaa Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.

Hyvän tuoton mahdollistaa rahoitusvastikkeisiin liittyvä verosuunnittelu. Jos asunnon omistaja saa vuokratuloa, hän saa vähentää verotuksessa vuokratuloista rahoitusvastikkeen – samoin kuin hoitovastikkeenkin.

Vastikkeiden tulouttamisesta päättää taloyhtiö. Vaihtoehtoisesti rahoitusvastikkeet voidaan rahastoida, jolloin ne eivät ole vähennyskelpoisia sijoittajallekaan.

– Rahoitusvastikkeisiin liittyvä verovaikutus voi olla merkittävä, johtava veroasiantuntija Aki Mattsson Verohallinnosta sanoo.

Veroetu mahdollistaa vuokratulojen nostamisen jopa verottomasti.

Kaikkia veroja ei pääse pakoon

Veroja ei tosin pääse kokonaan pakoon. Jos asunnon myy vasta siinä vaiheessa, kun hankintahinnasta on jo vähennetty iso osa vastikkeina, myyntivoitosta on maksettava noin kolmannes veroa.

Tosin siinäkin vaiheessa verokarhu on yksityishenkilön sijoitukselle suopea. Yli kymmenen vuotta omistetun asunnon myyntihinnasta saa tehdä 40 prosentin vähennyksen ennen kuin myyntivoitosta lasketaan vero.

– Verohallinnon näkökulmasta nämä toimet kyllä pysyvät ihan sallitun verosuunnittelun rajoissa, Mattsson arvioi Sunnuntaisuomalaisessa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.