Mainos

Summaan tuhansia tietokoneita

Tietokirjailija Petteri Järvinen arvelee, että Googlen suunnittelema tietotekniikkakeskus tarkoittaa käytännössä sitä, että Summaan rahdataan tuhansittain tietokoneita, joita toimivat hakukonepalvelimina. Järvinen arvioi, että Googlella on kymmeniä tuhansia palvelintietokoneita hajautettuina eri puolilla maapalloa. Palvelintietokoneet vastaavat hakusivuilla tehtyihin pyyntöihin nopeasti.

Googlen suunnitelmat tulivat tietoon, kun Stora Enso ilmoitti myyneensä suurimman osan lakkautetusta Summan tehdasalueesta Google-yhtiölle. Google ei kerro vielä tässä vaiheessa tarkemmista suunnitelmistaan.

- Tällaiset palvelinkeskukset ovat erittäin isoja, ja kyseessä on kasvava bisnes. Tietotekniikkakeskuksia perustetaan kaikkialle maailmassa. Se, että Google on nyt valinnut Suomen yhdeksi tällaiseksi paikaksi kertoo siitä, että Suomea pidetään turvallisena maana ja meillä on hyvät yhteydet. Tässä suhteessa Suomi on kilpailukykyinen, Järvinen sanoo.

Järvinen arvelee, että Googlella saattaa olla Suomen suhteen jokin kunnianhimoinen suunnitelma. Ainakin imago-apua Googlen suunnitelmista on Suomelle.

- Mehän emme vielä tiedä mitään, ehkä siellä kehitetään jotain ihan uutta palvelua Suomessa. On tehty periaatepäätös 100 megan laajakaistan rakentamisesta koko maahan ja se saattaa kiinnostaa yrityksiä. Meistä tulee eräänlainen nettipalvelujen laboratorio samalla tavalla kuin Suomi oli aiemmin Nokialle kännykkälaboratorio.

Palvelinkeskuksilla sinänsä ei ole Järvisen mukaan suurta työllistävää vaikutusta. Keskuksissa on lähinnä koneita ja kenties muutama ylläpitohenkilö vastaamassa niiden toiminnasta.

- Ei se sinänsä korvaa niitä menetyksiä, mitä tehtaan sulkemisesta aiheutuu.

Tietotekniikkakeskus on energiasyöppö

Palvelinkeskukset tai tietotekniikkakeskukset kuluttavat erittäin paljon energiaa. Tällöin energian hinta on ratkaiseva kustannustekijä palvelinkeskusta sijoitettaessa, sillä palvelimet myös jäähdytetään koneellisesti. Energia on tietokirjailija Petteri Järvisen mielestä Suomessa suhteellisen edullista, mikä puoltaa Googlen päätöstä.

- Ainoa mikä ratkaisee, on energian hinta.

Suomesta on lisäksi hyvät tietoliikenneyhteydet Venäjälle ja Itä-Eurooppaan. Monet yritykset haluavat kiertää Ruotsin kautta kulkevat yhteydet, sillä maassa on tulllut voimaan uusi vakoilulaki. Järvinen ei pidä tätä keskeisimpänä syynä palvelinten sijoittamiseksi Suomeen, mutta hänen mukaansa kyseessä on kuitenkin yksi tekijä muiden joukossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.