Suloiset kuvat superpentueesta: Labradorinnoutaja Räyhä yllätti synnyttämällä peräti 11 pentua

Kaisa Vainion kotona käy nyt odottamattoman kova vilske. Kolmevuotias labradorinnoutaja Räyhä yllätti kasvattajansa täysin synnyttämällä peräti 11 pentua. Ne eivät olleet näkyneet ultrassa, eikä Räyhän ensimmäinen synnytyskään sujunut aivan kuten odotettiin.

Synnytys alkoi edellisenä iltana ja ponnistusvaihe viiden maissa aamulla. Koira ponnisteli tunnin verran, mutta yhtään pentua ei tullut ulos.

– Yleensä koirasta näkee, että synnytys etenee. Nyt oli selvää, että jotain estettä siellä oli, Vainio kertoo.

Lähdettiin Helsingin Yliopistolliseen eläinsairaalaan. Räyhä tutkittiin, eivätkä kaikkien pentujen sydänäänet kuuluneet. Niinpä koiralle päätettiin heti tehdä keisarileikkaus.

Kaikille oli suuri yllätys, että pentuja syntyikin peräti 11.

– Ihan hirveän iso yllätys! Ultrassa oli näkynyt vain nelisen pentua. Heittoa voi olla yhdestä kahteen, mutta ei koskaan aiemmin näin paljon, Vainio kertoo.

– Ymmärsin, että oli minuuteista kiinni, että ne kaikki selvisivät.

Klinikkaeläintenhoitaja Anu Rosti kertoo, että 11 on labradorinnoutajan pentueeksi melko paljon, mutta ei kuitenkaan tavaton luku. 

– Ihan joka narttu ei niin monta saa, hän sanoo.

Terroristeja maitobaarissa

Räyhä on toipunut synnytykestä hyvin. Se syö hirveästi, sillä pennut imevät hirvittävän määrän maitoa.

– Ongelmana tässä on se, että Räyhällä on kahdeksan hyvin toimivaa nisää. Minun pitää olla vähän niin kuin portsarina vahtimassa, että kaikki saavat maitoa. Öisin pitää herätä parin tunnin välein.

Vainion mukaan kaikkien pentujen paino on lähtenyt nousemaan, mikä kertoo, että jokaiselle riittää maitoa. Joukossa on vain pari hiukan isompaa.

– Ne vähän koettavat terrorisoida maitobaarin käyttöä, Vainio naurahtaa.

Vainion mukaan hänen tyttärensä haluaa yhden nartun, mutta loput pennut menevät luovutukseen. Nimiä niillä ei vielä ole, mutta numerot kyllä. Vainio sanoo olevansa pentusista äärimmäisen onnellinen.

– Pistän niille eriväristä kynsilakkaa peppuihin ja hartiaan, jotta tunnistan ne toisistaan, Vainio kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat