Mainos

Sudan määräsi YK:n erityisedustajan lähtemään maasta

Sudan vaatii YK:n erityisedustajaa Jan Pronkia poistumaan maasta, koska hän on kertonut Sudanin armeijan Darfurissa kärsimistä tappioista.

Sudan vaatii YK:n erityisedustajaa Jan Pronkia poistumaan maasta kolmen vuorokauden kuluessa.

Hollantilainen Pronk kirjoitti aiemmin tässä kuussa henkilökohtaisessa nettipäiväkirjassaan, että Sudanin hallituksen joukot ovat kärsineet Darfurissa pahoja tappioita yhteenotoissa kapinallisten kanssa.

Pronk sanoi nettipäiväkirjassa, blogissa, että Sudanin johto on erottanut useita kenraaleja tappioiden jälkeen. Monet sudanilaiset sotilaat ovat hänen mukaansa kieltäytyneet viime viikkoina lähtemästä taistelemaan Darfuriin.

Sudan julisti jo torstaina Pronkin "ei-toivotuksi-henkilöksi" ja vaati häneltä perjantaina anteeksipyyntöä.

YK:n edustaja Stephane Dujarric vahvisti, että pääsihteeri Kofi Annan on saanut Sudanin hallitukselta kirjeen, jossa vaaditaan Pronkin eroa. Dujarricin mukaan pääsihteeri on kutsunut Pronkin New Yorkiin neuvotteluihin.

YK:n Geneven päämajan edustaja Marie Heuze puolestaan muistutti, että Pronkin kommentit olivat hänen henkilökohtaisessa nettipäiväkirjassaan ja "edustavat vain hänen omia mielipiteitään".

Annan nimitti Pronkin, 66, erityisedustajakseen Sudaniin vuonna 2004. Pronk on veteraanipoliitikko, joka on toiminut muun muassa Hollannin ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.