Subaru myöntää manipuloineensa päästölukemia, mutta vasta vuodesta 2012 – todistusaineisto aiemmilta vuosilta hävinnyt

Japanilaisvalmistaja Subaru on myöntänyt vääristelleensä autojensa päästölukemia.

Pääkuvan video

Kojelautakamera tallensi: Tämä onnettomuus voisi sattua kenelle tahansa

Japanin hallituksen käynnistämässä tutkinnassa on selvinnyt, että autovalmistaja Subarun yksittäiset työntekijät ovat pelanneet likaista peliä saadakseen autot vastaamaan yhtiön omia, varsin tiukiksi asetettuja vaatimuksia. Tutkimukset koettiin tarpeellisiksi sen jälkeen, kun viranomaiset havaitsivat samanlaisia epäselvyyksiä kahdelta eri japanilaisvalmistajan tehtaalta tulleiden autojen päästöissä.

Subaru kertoo tiedotteessaan, että ylemmissä asemissa olevat työntekijät olivat saattaneet määrätä alempiarvoisiaan muokkaamaan päästöistä kerättyä dataa. Manipulointia tehtiin sekä niille autoille, jotka eivät olisi muuten menneet yhtiön seulasta läpi, että sellaisille, joissa mitään ongelmaa ei ollut alunperinkään. Tarkoituksena oli saada aikaan todellista suurempia vaihteluita autojen päästölukemissa ja näin peitellä laittomuuksia.

Subaru ei pidä mahdottomana sitäkään, että osa tapauksista olisi johtunut yksinkertaisesti siitä, etteivät kaikki työntekijät ehkä osanneet kirjata päästölukemia oikein. Subarun mukaan autojen päästölukemien "väärinkirjaaminen" on sallittua muun muassa silloin, kun mittauksessa on havaittu virhe, mutta silloinkin lukemat kirjataan todenmukaisesti.

Valmistajan mukaan päästödatan manipulointi koskettaa vain 903 autoa, jotka on valmistettu joulukuun 2012 ja marraskuun 2017 välillä. Työntekijöiden mukaan vastaavia väärinkäytöksiä on saattanut tapahtua jo vuonna 2002, mutta valmistajalla ei ole tallessa lainkaan päästödataa vuotta 2012 edeltävältä ajalta.

Subaru kertoo tiedotteessaan työskentelevänsä nyt kovasti palauttaakseen asiakkaidensa, kumppaniensa sekä osakkeenomistajiensa luottamuksen.

– Varmistamme, ettei tällaista pääse enää tapahtumaan.

Lue myös:

    Uusimmat