Mainos

Stubb toivoo paikallista sopimista: Työantaja ja työntekijät toimivat joukkueena yhdessä

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) toivoo, että tulevaisuudessa palkoista ja työajoista voidaan ainakin jossain määrin sopia paikallisesti.

– Tulokulmana on, että paikallinen sopiminen sopii hyvin globaaliin talouteen. Me olemme vahvasti sitä mieltä, että työantaja ja työntekijät toimivat joukkueena yhdessä ja saavat yrityksen kasvuun, Stubb sanoo.

Vaikka palkoista ja työajoista voidaan jo nyt sopia jossain määrin paikallisesti, Stubbin mielestä paikallinen sopiminen ei nykyisellään toimi tarpeeksi joustavalla tavalla. Kokoomuksen puoluehallitukseen tänään osallistuneen Stubbin mukaan Suomea vaivaa muutoinkin liika jäykkyys.

– Työmarkkinat ovat tästä hyvä esimerkki, ja politiikka. Myös tapa tulkita lakeja on jäykkää. Joustavuuden kautta kykenemme reagoimaan muutostilanteissa.

Stubb ei suoraan vastaa kysymykseen, onko hän huolissaan halpatyömarkkinoiden syntymisestä Suomeen.

– Me pyrimme katsomaan kokonaisuutta kilpailukyvyn näkökulmasta. Jos me olemme kilpailukykyisiä, saamme aikaiseksi vientiä. Viennin kautta saamme aikaan kasvua, työpaikkoja ja verotuloja, hän sanoo.

Työntekijöiden ääni kuuluville

Stubb painottaa, että paikallisessa sopimisessa työntekijöiden ääni saadaan kuuluviin esimerkiksi sillä, että työntekijät ovat vahvemmin mukana yritysten hallituksissa.

Hän sanoo, että jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse sopuun paikallisesta sopimisesta, hallitus vie uudistuksia eteenpäin lainsäädäntöteitse.

Hallitusohjelmaan on kirjattu paikallisen sopimisen edistäminen, ja hallitus aikoo ensi viikon alussa kertoa suunnitelmistaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.