STTK: Tupoa halutaan laajemmin kuin koskaan

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK liputtaa edelleen avoimesti tulopoliittisen kokonaisratkaisun puolesta. STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung (sd.) arvioi, että vastaavaa konsensushenkeä tupon synnyttämisestä ei ole ollut työmarkkinoilla aikaisemmin. -Yleinen halukkuus kokonaisratkaisuun on erittäin laaja. Vuosikausiin työnantajien keskusjärjestöissä ei ole ollut sellaista asennetta, Swanljung sanoi Helsingissä.

Swanljungin mielestä tuloratkaisu on mahdollinen myös ilman SAK:laista Paperiliittoa, joka neuvottelee parhaillaan alakohtaisista ongelmistaan työnantajapuolen kanssa.
-Emme vaadi, että Paperiliiton pitää olla mukana. Meilläkin on liittoja, joilla on erityisongelmia, Swanljung huomauttaa.

Swanljungin mukaan Paperiliiton tilanne on STTK:lle sikäli ongelmallinen, että vaikuttamisen mahdollisuudet ovat vähäiset. Hän viittaa muiden kantoihin asiasta.
-Sekä SAK:laisissa liitoissa että työnantajapuolella TT:ssä on katsottu sillä lailla, että tuloratkaisua ei lähdetä tekemään, jos Paperiliitto ei ole mukana, Swanljung toteaa.

Voimassaolevan tupo-sopimuksen kaltaiseen kattavuuteen Swanljung ei usko. Nykyinen sopimuskausi päättyy tammikuun lopulla 1998.
-En usko, että tulee edellytystä täydestä kattavuudesta. Myöskään sitovuudessa ei päästä sellaiseen malliin, että keskusjärjestöt tekisivät koko ratkaisun. Liitoilla pitää olla liikkumatilaa, Swanljung arvioi.

Palkkojen osuus korostuu

Vielä keväällä STTK nosti esille keskituloisten verokevennyksiä keskeisenä tupo-tavoitteena, mutta nyt Swanljung yhtyy SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (sd.) kantaan, jonka mukaan palkankorotuksien osuuden on korostuttava.
-Olen kallistumassa siihen, että talouden kasvua on parempi jakaa palkankorotuksilla, Swanljung toteaa.

Hallitus linjasi budjettiriihessään, että verokevennykset painottuvat pieni- ja keskituloisille. Veronkevennysten osuus riippuu STTK:n mielestä palkankorotusten suuruudesta.
-Pienituloisetkin saavat kyllä riittävän osansa, Swanljung sanoo.

Kevään työaikaehdotus ei tule tupo-pöytään

STTK teki toukokuussa keskustelunavauksen, jossa se ehdotti työajan yleistä lyhentämistä 12,5 prosentilla. Swanljungin mukaan sellaista esitystä STTK:lta ei tule tupo-pöytään.
-En missään nimessä usko, että keskusjärjestöt voivat ratkaista työajan lyhentämisen yleisellä tasolla. Järjestöjen asia on vain saada prosessi liikkeelle, Swanljung tähdentää.

Swanljungin mukaan on kuitenkin täysin mahdotonta ennustaa, tuleeko kokonaisratkaisua vai ei.
-Tupoa ei varmasti synny ennen marraskuuta, Swanljung sanoo.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat