Stressiä, huolta ja syyllisyyttä – tutkimus paljastaa, kuinka moni nainen ahdistuu seksielämästään

2:17
"Koen seksiin liittyvissä asioissa häpeäää – mikä avuksi?" Seksuaalikasvattaja vastaa.

Kaikille seksi ei ole pelkkä iloa ja auvoa tuova asia.

Yli puolet australialaistutkimukseen osallistuneista 18–39-vuotiaista naisista kertoi kokevansa jonkinlaista seksiin liittyvää ahdistusta. Tutkimustulokset esiteltiin Fertility and Sterility -julkaisussa maanantaina, kertoo New York Post.

Tutkijoiden tiedotteen mukaan naisten raportoima seksiin liittyvä ahdistus saattoi olla mitä tahansa henkistä mielipahaa tyytymättömyydestä stressiin ja nolostumiseen.

"Seksiä on kaikkialla"

Professori Susan Davis australialaisesta Monashin yliopistosta ja hänen tiiminsä ottivat tutkimuksessaan selvää 7000 naisen seksuaalisesta hyvinvoinnista. Selvisi, että jopa yhdellä viidesta oli ainakin yksi seksuaalinen häiriö.

– Oletetaan, että seksuaalisesta hyvinvoinnista tulee ongelma vasta, kun nainen on vanhempi. Seksiä on kaikkialla – oletamme, että kaikki alle 40-vuotiaat ymmärtävät seksiä ja ovat tyytyväisiä seksiin, eikä heillä ole ongelmia, Davis toteaa.

Jos ongelmia olisikin, Davisin mukaan oletetaan, että kyseessä on näkyvä ongelma, kuten sukupuolitauti tai väkivaltainen parisuhde. Todellisuudessa ongelmat ovat usein sisäistetympiä. Liki 30 prosenttia kyselyn vastanneista raportoi kokeneensa jonkinlaista seksiin liittyvää ahdistusta ilman varsinaista häiriötä ja lisäksi 20 prosenttia raportoi seksuaalisesta häiriöstä.

Yleisin seksiin liittyvä häiriö oli huono seksuaalinen minäkuva. Myös kiihottumiseen ja orgasmiin liittyvät ongelmat olivat yleisiä. Niihin vaikuttivat esimerkiksi paino, parisuhteen tilanne ja imetys. Masennuslääkkeiden syönnin seuraukset olivat kuitenkin vakavimpia. Ehkäisypillereillä ei todettu olevan vaikutusta.

Tutkimuksesta selvisi, että ne naiset, joiden itsevarmuus perustui ulkonäköön, harrastivat myös huonompaa seksiä. Davisin mukaan tämä johtuu siitä, että he eivät koe niin suurta seksuaalista tyydytystä, koska ovat esimerkiksi tietoisempia jatkuvasti itsestään seksin aikana.

Lue lisää aiheesta seksi ja parisuhde.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja