Stressi vaikuttaa julmasti ihoon – torju ongelmat ajoissa

Stressillä on ikäviä vaikutuksia ihoon. Harvoin ihmiset heräävät tajuamaan stressin vaikutuksia ajoissa.

Helsingin Ihopisteen erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalon mukaan stressin aiheuttamat iho-ongelmat ovat yleisiä ja ne aiheuttavat paljon huolta. Ihovaikutukset näkyvät ulospäin ja lisäävät täten stressin tuskallisuutta.

– Ihon reaktioita ei voi peittää ympäristöltä, vaikka niitä voi hetkeksi meikata piiloon.

Iho-ongelmissa haastavaa on se, että ne eivät välttämättä ole stressin ensimmäisiä oireita. Ihminen saattaa kestää stressin sivuvaikutuksia pitkäänkin, ennen kuin huomaa ongelmat ihollaan. Siinä missä päänsärkyyn otetaan lääkettä, ei iho-ongelmien hoitaminen ole aivan yhtä helppoa.

– Ihmiset kuuntelevat aika kauan stressin aiheuttamia pikkunipistyksiä, vatsanväänteitä ja päänsärkyä. Ihon räjähtäminen on asia, jolle tulee tarve tehdä jotain, Aitasalo muistuttaa.

Ihminen on kokonaisuus

Iho ilmoittaa ihmiselle, että on aika hidastaa.

– Ihminen on kokonaisuus ja iho on sen osa, joka viestii ongelmista. Iho-ongelma on herätysmerkki, että tilanteelle täytyy tehdä jotain ja katkaista stressi, rauhoittua, Aitasalo muistuttaa.

Lievemmät stressistä johtuvat iho-ongelmat pystytään kuitenkin hoitamaan ja ne helpottavat stressin haihtuessa. Tärkeimpiä stressin hälventämiskeinoja ovat lepääminen ja terveellinen ruoka, sekä valvottujen öiden välttäminen.

Luonnossa liikkumisella tiedetään olevan useita hyviä vaikutuksia stressaantuneen mieleen ja ajatuksiin. Stressi voi helpottaa jopa parinkymmenen minuutin luonnossa oleskelun jälkeen. Lue lisää: Luonnon vinkit stressistä selviämiseen

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja