Stressi vähenee eläkkeellä vain hyväpalkkaista työtä tehneillä

Eläkkeelle pääsevien stressitasot yleensä laskevat, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella tämä koskee pääasiassa hyväpalkkaisia ja arvostettuja töitä tehneitä. Havainto voi osaltaan selittää, miksi sosioekonomiset terveyserot suurentuvat eläkeiässä.

Tutkimuksessa seurattiin yli tuhatta keskimäärin 60-vuotiasta julkisen sektorin työntekijää, joiden kortisoli-stressihormonitasoja oli mitattu useita kertoja vuosina 2002–2009. Stressitasoja tutkimuksessa arvioitiin mittaamalla kortisolin vuorokausivaihtelua, joka on hyvin herkkä stressille.

Tulokset osoittivat työntekijöiden kortisolivaihtelun kehittyvän suotuisaan suuntaan eläköitymisen myötä, mutta tarkemmassa tarkastelussa tämä havaittiin vain henkilöillä, jotka olivat olleet arvostetuissa ja hyväpalkkaisissa töissä. Pienipalkkaisissa tehtävissä työskennelleiden kortisolitasoissa ei näkynyt samanlaista hyödyllistä muutosta, ja erot hyväpalkkaisiin suurenivat eläköitymisen myötä.

Aineistosta ei voinut päätellä, mistä erot stressitasoissa johtuvat, mutta yksi selitys on pienipalkkaisten taloudellisen tilanteen heikkeneminen pienten eläkkeiden takia. Suurituloisille eläköityminen on todennäköisesti huolettomampaa.

Tulokset julkaistiin Journal of Gerontology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Suomen syntyvyydessä pohjanoteeraus – uhkaa nykyisten kolmi-nelikymppisten eläkepäiviä

Syntyvyys on Suomessa ennätysmatalalla. Huomenta Suomessa pohdittiin, mitä seurauksia koituu, jos lapsiluku pysyy näin alhaisena.

Suomen syntyvyydessä pohjanoteeraus – uhkaa nykyisten kolmi-nelikymppisten eläkepäiviä 23:02

Lue myös:

    Uusimmat