Korkea verenpaine keski-iässä yhteydessä naisen dementiariskiin

Nelikymppisenä korkeaa verenpainetta potevat naiset saattavat olla muita herkempiä sairastumaan dementiaan myöhemmin elämässään. Havainto vahvistaa näyttöä korkean verenpaineen ja muistisairauksien välisestä yhteydestä.

Neurology-lehdessä julkaistujen tutkimustulosten perusteella naiset, joiden verenpaine oli kohonnut nelikymppisenä, sairastuivat 15 vuoden seurannan aikana dementiaan 70 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, joiden verenpaine pysyi normaalitasolla. Varhaisempi verenpaine ei vaikuttanut dementiariskiin.

Vaikka korkea verenpaine oli yleisempää miehillä, se ei heillä tässä aineistossa liittynyt suurentuneeseen dementian vaaraan. Tutkijat eivät osaa selittää, mistä tämä johtuu, mutta tuloksia kannattaa tulkita varoen. On myös epäselvää, miten hyvin tulokset voi yleistää nykypotilaisiin. Tutkimuksen aineistojen keruu aloitettiin jo 60–70-luvuilla, jolloin verenpaineen hoito oli hyvin erilaista kuin nykyään.

Suomessa verenpainetautia potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on puoli miljoonaa suomalaista. Jonkinasteista dementiaa sairastaa arviolta 100 000 suomalaista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten estän aivoinfarktin? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu!

Miten estän aivoinfarktin? 25:30

Lue myös:

    Uusimmat