Stressi ja masennus saattavat altistaa vyöruusulle

Ahdistuneisuushäiriötä, masennusta tai muita mielialahäiriöitä potevat saattavat olla tavallista alttiimpia sairastumaan vyöruusuun eli kivuliaaseen infektioon, joka aiheuttaa rakkulaisen ja kosketusherkän ihottuman.

Samanlaisia havaintoja on saatu aiemminkin, mutta tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä. Tutkijat tarkastelivat vyöruusuun sairastuneiden 190 000 tanskalaisen ja 180 000 britin terveysrekisteritietoja ja vertasivat niitä terveiden tietoihin.

Vertailu osoitti, että mielialahäiriöt ovat yleisempiä vyöruusuun sairastuneilla. Erot eivät kuitenkaan olleet kovin suuria.

Tanskalaisaineistossa yhteydet olivat voimakkaammat: ahdistuneisuushäiriöt, vakava stressi ja sopeutumishäiriöt olivat vyöruusupotilailla neljänneksen yleisempiä. Myös masennus oli yleisempää vyöruusupotilailla.

Brittiaineistossa yhteydet olivat samansuuntaisia, mutta heikompia.

Tutkimus ei paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu. Aiemmissa tutkimuksissa vyöruusu on todettu yleisemmäksi potilailla, jotka sairastavat immuunipuolustusta heikentäviä sairauksia. Onkin mahdollista, että mielialahäiriöt tai niiden lääkehoito heikentävät potilaiden vastustuskykyä ja sitä kautta altistavat vyöruusulle.

Vyöruusu johtuu vesirokkoviruksesta, joka jää piileksimään selkäytimen läheisiin hermojuuriin vesirokon jälkeen. Vyöruusun voi saada kuka tahansa vesirokon sairastanut, mutta se yleistyy iän myötä. Vyöruusua voidaan ehkäistä rokotteella.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat