Stressaako, ahdistaako? Onnellisuuden asiantuntija kertoo syyn

46,9 prosenttia ajasta. Sen verran mielesi harhailee. – On hienoa, että ihmisellä on tavoitteita ja intohimoja tulevaisuudelleen. Ongelmia syntyy, kun elämme jatkuvasti tulevaisuudessa, Stanfordin huippuyliopistossa vaikuttava psykologi Emma Seppälä sanoo.

”Saatat huomata kysyväsi: "Mitä sellaista teen juuri nyt, mikä auttaa minua saavuttamaan tulevaisuuden päämääräni?"
Ellet kysy itseltäsi tätä kysymystä, luultavasti sitä kysyvät silloin pomosi, partnerisi tai kollegasi.”

– On hienoa, että ihmisellä on tavoitteita ja intohimoja tulevaisuudelleen. Ongelmia  syntyy, kun elämme jatkuvasti tulevaisuudessa, Emma Seppälä sanoo.

Hän tietää, mistä puhuu. Seppälän erikoisalaa on onnellisuuden psykologia.


Emma Seppälä on Stanfordin huippuyliopistossa vaikuttava suomalaistaustainen psykologi. Seppälän kirja Elä Onnellisemmin julkaistiin Yhdysvalloissa tammikuussa 2016 nimellä The Happiness Track. Nyt teos on suomennettu. Seppälä vieraili Suomessa syksyllä 2016 CoPassion-tutkimushankkeen vieraana.

Harvan mielessä kuitenkaan siintää pelkkä nykyhetki. Yleensä ajattelemme seuraavaa to do -listaa, kauppareissua, leffailtaa, sitä yhtä mennyttä loukkausta – asioita, jotka eivät ole tässä ja nyt.

– Emme ole läsnä nykyisyydessä. Se heikentää keskittymistä, huomiokykyä, sisäistä luovuuttamme. Se myös lisää stressiä, koska stressi ja ahdistus eivät ole muuta kuin mieli, joka on jäänyt jumiin tulevaan, mitä jos -skenaarioihin, Seppälä sanoo.

Mielen viemä elämä ei ole vain pieni ärsytystekijä. Se myös haittaa kognitiivisia taitoja, ja lopulta terveyttä. Läsnä oleva ihminen on muille vetovoimainen, täynnä karismaa – ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä varsinkin työpaikalla.

"Haaveileminen on hyvin tärkeää"

”Niinpä käännymme jälleen mobiililaitteidemme ja teknologiamme tai viihteen, kuten television tai videoiden puoleen, jotta saisimme joutilaan ajan kulutetuksi, sen sijaan, että mietiskelisimme, rentoutuisimme tai haaveilisimme.”

Noin 50 prosenttia ajasta. Sen verran mielesi harhailee. 

Luulet kenties olevasi ohjaksissa, mutta totuus on toinen: puolet ajasta mieli on jossakin muualla, vaikka tunnetusti flow-tilaan pääseminen ja hetkessä läsnä oleminen ovat maagisia, sykähdyttäviä kokemuksia.

– Vaikka tekisit jotakin, mistä et nauti, olet onnellisempi ja tuottavampi, jos olet täysin läsnä. Olet tehokkaampi, ajattelevaisempi ja saat kaiken aikaan nopeammin. Haaveileminen on hyvin tärkeää syvän ymmärryksen saavuttamisen kannalta, joten elämässä täytyy löytää aikaa sekä keskittyneelle tekemiselle että unelmoinnille.

Katso myös: Kolme vinkkiä onneen


Kursivoidut kohdat ovat lainauksia teoksesta  Elä Onnellisemmin (HarperCollins Nordic, 2016)

Lue myös:

    Uusimmat