Mainos

Straw: Huoli öljystä Irak-politiikan takana

Britannian ulkoministeri Jack Straw on ensimmäistä kertaa myöntänyt, että Irak-politiikan takana on huoli öljystä. Brittiläinen laivasto-osasto lähtee lauantaina Persianlahdelle.

Britannian ulkoministeri Jack Straw on myöntänyt ensimmäistä kertaa, että Britannian Irakin-politiikan takana on huoli öljystä. Straw'n mukaan energiansaannin turvaaminen on Britannian ulkopolitiikan tärkeimpiä lähtökohtia. Asiasta kertoi Guardian-lehti verkkosivuillaan.

Yhdysvaltain ja Britannian hallitukset ovat tähän asti virallisesti kieltäneet öljyn olevan tärkeä tekijä valmistautumisessa mahdolliseen sotaan Irakia vastaan. Osa brittiläisistä ministereistä ja virkamiehistä on kuitenkin sanonut julkisuuden ulkopuolella, että öljy on joukkotuhoaseita merkittävämpi päätettäessä sotaan valmistautumisesta. He ovat korostaneet, että monet nykyiset öljylähteet mm. Lähi-idässä, Kaspianmeren alueella ja Algeriassa ovat epävarmoja.

Britannian ulkoministeriö on puolestaan tiukasti vakuuttanut, että mahdollisen sodan taustalla on pelko siitä, että Irak kehittää biologisia, kemiallisia ja ydinaseita.

Lentotukialus matkalle Persianlahdelle

Britannian puolustusministeriön mukaan Brittiläisen laivasto-osaston on Ark Royal -lentotukialuksen johdolla määrä lähteä matkaan kohti Persianlahtea lauantaina. Ark Royalin ohella matkaan lähtee Portsmouthin satamasta yksi risteilyohjuksin varustettu ydinsukellusvene ja muita aluksia. Virallisesti alukset lähetetään Kaukoidässä pidettävään sotaharjoitukseen, johon Britannian on määrä osallistua ensi kesänä yhdessä tärkeimpien liittolaistensa kanssa.

Ulkoministeri Straw sanoi eilen uskovansa Irakin vastaisen sodan todennäköisyyden kasvaneen 40 prosentilla.
(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.