Stora Enson yhtiökokous grillasi Karvista

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen joutui tänään käymään tunteja kestäneen puolustustaistelun yhtiökokouksessa Helsingissä.

Se tiedettiin jo etukäteen, että Karvinen joutuu selittelemään yhtiön päätöstä lopettaa Kemijärven sellutehdas. Esille nousi kuitenkin vahvasti myös Stora Enson onneton seikkailu Yhdysvalloissa.

Sen sijaan ympäristöliike ei ollut iltaan mennessä esittänyt tavanomaisia protestejaan hakkuista Lapin ikimetsissä.

Värikkäimmän puheenvuoron piti Kemijärven massaliikkeen edusmies, näyttelijä Kari Väänänen, joka sai kokousväeltä yllättäen kunnon aplodit.

Väänänen väitti, että Stora Enso pumppaa raaka-aineen hintaa alas Kemijärven tehtaan lakkauttamisella. Hänen mielestään yhtiö aikoo käyttää Lappia puureservinä, joka otetaan käyttöön, kun kantohinnat nousevat eteläisemmässä Suomessa.

- Olemme järkyttyneitä päätöksen järjettömyydestä, Väänänen syytti.

Karvinen kiisti jyrkästi Väänäsen väitteet. Mitään pumppaustavoitetta ei ole, hän vakuutti. Kyse on vain Venäjän puutulleista, jotka ovat pakottaneet yhtiön miettimään kuituhuoltonsa uudelleen.

Väänänen vaati, että Kemijärven tehtaasta luotaisiin tutkimuslaitos, jollaista Suomen metsäteollisuus kaipaa kipeästi menestyäkseen. Karvinen tyrmäsi tämänkin väitteen sanomalla, ettei pelkkä tutkimuslaitos ole taloudellisesti järkevä.

Kemijärven massaliike esitti kokoukselle, että yhtiön hallitus ohjeistettaisiin perumaan Kemijärven tehtaan lakkauttaminen. Massaliikkeen johtajien Juha Pikkaraisen ja Heikki Nivalan esitys jäi kirjaukseksi pöytäkirjaan, kun kokouksen puheenjohtajan Tomas Lindholmin asia ei ole yhtiökokouksen vaan hallituksen ja yhtiön johdon asia.

Karvinen selitteli Anaikaa

Tasan vuosi sitten toimitusjohtajana aloittanut Karvinen joutui myös selittelemään liimapalkkiyhtiö Anaika Groupin valitsemista jatkamaan tuotantoa Kemijärven tehdasalueella.

Anaika Groupin ja Stora Enson liimapalkkituotanto kilpailee hänen mukaansa hieman eri markkinoilla. Karvisen mukaan Japanin markkinat ovat elpymässä, joten väitetty ylituotantotilanne on helpottumassa.

Karvinen myönsi, että hän on saanut osakseen paljon kritiikkiä Kemijärvi-jupakan aikana. Hän valitti, että imago ei ole syntynyt siitä, mitä hän on sanonut, vaan siitä, mitä ihmiset ovat halunneet kuulla.

Silloin kun tarvitaan pysyviä ratkaisuja, teemme ne, hän julisti. Stora Enso ei uhraa arvonluomista ulkoisten paineiden edessä, hän vakuutti.

Dahlbäck otti niskoilleen

Stora Enson hallituksen puheenjohtaja Claes Dahlbäck myönsi harvinaisen suorasanaisesti Yhdysvaltain retken epäonnistumisen. Hän ei langettanut vuosituhannen vaihteessa tehtyä viiden miljardin euron päätöstä yksipuolisesti silloisen toimitusjohtajan Jukka Härmälän niskoille, vaan otti vastuuta itselleen.

- Jälkiviisaasti, tämä on epäilemättä ollut huonoin päätös ikinä, minkä tekemiseen olen osallistunut, Dahlbäck sanoi.

Stora Enso myi Yhdysvaltain tehtaat viime syksynä mutta jäi niihin vähemmistöomistajaksi. Karvinen kertoi odottavansa, että Yhdysvalloista tulee vielä hyvitystä menneistä tappioista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

(25.3.2008)

Lue myös:

    Uusimmat