Stora Enso kaivoi ässän hihastaan: Puuta voi käyttää myös sähköautojen akuissa

Stora Enson uusi toimitusjohtaja rikkoo lasikattoja 1:56
Stora Enson uusi toimitusjohtaja rikkoo lasikattoja.

Stora Enso ryhtyy valmistamaan koelaitoksessaan uusiutuvaa materiaalia, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi sähköautojen akuissa.

Maailmanlaajuisten akkumarkkinoiden ennustetaan kymmenkertaistuvan viidessä vuodessa etenkin lisääntyvän sähköisen liikkumisen vuoksi. Kysyntä uusiutuville ja edullisille valmistusmateriaaleille on kasvussa.

Stora Enso haluaa iskeä paisuville akkumarkkinoille uusiutuvalla materiaalilla, jota voidaan käyttää esimerkiksi juuri autoteollisuuden tarpeisiin.

Sunilan tehtaalle Kotkaan rakennetaan parhaillaan koelaitosta, jossa tullaan valmistamaan uusiutuvaa puupohjaista hiiltä, jolla voidaan korvata niin kulutuselektroniikan kuin sähköautojenkin akuissa yleisesti käytetty uusiutumaton ja synteettinen grafiitti.

Valmistusprosessissa käytettävä ligniini on uusiutuva ja myrkytön raaka-aine, jota esiintyy kaikissa kasveissa. Se muodostaa peräti kolmanneksen puun koostumuksesta. Stora Enson mukaan ligniini on luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen, ja sen alkuperä on jäljitettävissä aina metsään saakka.

– Uskomme, että runsaasti saatavilla olevan uusiutuvan raaka-aineen, eli puun, käyttö on ratkaisevan tärkeää, jotta löydämme kestävämpiä ja edullisempia vaihtoehtoja fossiilisille tai louhituille materiaaleille, joita on maailmassa rajoitetusti saatavilla, Stora Enson biomateriaaliosaston innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Sunilan tehtaalle rakennettava koelaitos on Stora Enson mukaan investointi siihen, että fossiiliset materiaalit voidaan tulevaisuudessa valmistaa uusiutuvasta materiaalista eli puusta.

Yhtiö ilmoitti vuosi sitten investoivansa 10 miljoonaa euroa biopohjaisten hiilimateriaalien valmistukseen Sunilassa. 

Koelaitos valmistuu vuoden 2021 alussa.

Lähde: Stora Enso

Lue myös:

    Uusimmat