Mainos

STM: Ympärileikkaukset julkiseen terveydenhuoltoon

Sosiaali- ja terveysministeriö siirtäisi poikien ympärileikkaukset julkiseen terveydenhuoltoon. Ministeriö haluaa myös painoarvoa lapsen omalle mielipiteelle.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä katsoo, että uskonnollisten ja kulttuuristen perinteiden vuoksi tehtävät poikien ympärileikkaukset tulisi siirtää julkiseen terveydenhuoltoon. Leikkauksia saisi tehdä vain laillistettu tai luvan saanut lääkäri.

Työryhmän mukaan leikkausten siirtäminen julkiselle puolelle ehkäisisi sitä, että vähävaraiset perheet teettäisivät leikkauksen terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella. Tällöin mahdollisen kivun lisäksi lapsi voisi kärsiä erilaisista komplikaatioista.

Työryhmä ei kannata ympärileikkauksesta erikseen perittävää maksua. Sen arvioidaan olevan monimutkainen ja turhaa byrokratiaa edellyttävä järjestelmä.

"Lapsen mielipide huomioitava"

Työryhmän mukaan leikkaukset pitäisi sallia huoltajien suostumuksella. Myös lapsen oma mielipide ympärileikkauksesta tulisi selvittää ja ottaa huomioon, kun se kehitystasoon nähden on mahdollista. Työryhmä painottaa, että pojalla olisi oltava oikeus kieltäytyä ympärileikkauksesta.

Suomessa arvioidaan tehtävän vuosittain noin 200 poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta. Joissain sairaanhoitopiireissä niitä tehdään julkisessa terveydenhuollossa, jolloin kunta vastaa kustannuksista. Suurin osa sairaanhoitopiireistä katsoo, etteivät ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset kuulu julkiseen terveydenhuoltoon.

Juutalaisuudessa ympärileikkaus on tehtävä kahdeksantena päivänä syntymästä. Islamilaisuudessa samanlaista aikarajaa ei ole, mutta ympärileikkaus on tehtävä viimeistään ennen puberteetti-ikää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.