USA:n kriisi syvenee: Republikaaniehdokas vetäytyi puhemieskisasta

Kisan jättänyt Steve Scalise arvioi, että republikaaneilla on vielä tekemistä sisäisen hajaannuksen korjaamiseksi. Parisenkymmentä republikaania oli vastustanut Scalisen valintaa puhemieheksi.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen kriisi syveni entisestään torstaina, kun republikaani Steve Scalise ilmoitti vetäytyvänsä kongressin edustajainhuoneen puhemieskisasta. Republikaanipuolue oli valinnut Scalisen päivää aiemmin omaksi ehdokkaakseen tiukassa äänestyksessä.

Uutiskanava CNN:n mukaan edustajainhuoneen republikaanit olivat pyrkineet ratkomaan jännittynyttä tilannetta torstaina. Republikaaniedustajat olivat ratkoneet umpikujaa muun muassa yli kaksi tuntia kestäneessä kokouksessa, jonka jälkeen Scalise oli vielä tavannut vastustajiaan omassa toimistossaan. Republikaanit sopivat järjestävänsä toisen kokouksen torstai-iltana.

Scalisen vastustajien määrä kuitenkin kasvoi CNN:n mukaan entisestään torstaina. Yhteensä noin 20 republikaanin kerrotaan vastustaneen julkisesti edustajainhuoneen enemmistöjohtajan valintaa puhemieheksi.

"Tämä edustajainhuone tarvitsee puhemiehen"

Valituksi tuleminen vaatii enemmistön tuen edustajainhuoneessa ja Scalisella olisi ollut uutiskanavan mukaan varaa menettää vain neljä ääntä.

Useat republikaanit kuvailivat CNN:n mukaan torstaista kokousta tuuletusistunnoksi, eivätkä kokeneet sen olleen kovinkaan tuottava. Monet sanoivat, ettei tuntunut siltä, ​​että kukaan voisi saada tarvittavat 217 ääntä.

Louisianaa edustava Scalise kertoi puhemieskisan jättämisestä toimittajille torstai-iltana paikallista aikaa. Scalise arvioi, että edustajainhuoneen republikaaneilla on vielä tekemistä puoluetta jakavan juovan kuromiseksi umpeen.

– Osalla ihmisistä on edelleen omat agendansa, ja tein erittäin selväksi, että kaikkien on laitettava agendansa sivuun ja keskityttävä siihen, mitä tämä maa tarvitsee. Tämä maa luottaa siihen, että tulemme yhteen, Scalise sanoi CNN:n mukaan.

Hän alleviivasi, että edustajainhuoneen on päästävä jatkamaan toimintaansa.

– Tämä edustajainhuone tarvitsee puhemiehen, hän painotti.

Lamaannus vaikeuttaa liittolaisten tukemista

Republikaanipuolueen sisäiset kiistat johtivat viime viikolla edustajainhuoneen puhemiehen republikaani Kevin McCarthyn syrjäyttämiseen tehtävästään tiukassa äänestyksessä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Yhdysvaltain historiassa, kun puhemies on pakotettu jättämään tehtävänsä.

Scalise valittiin keskiviikkona republikaanien puhemiesehdokkaaksi sen jälkeen, kun hän voitti täpärästi vastaehdokkaansa, laitaoikeistolaisten suosikin ohiolaisedustaja Jim Jordanin.

Edustajainhuoneen puhemiehen tehtävään liittyvää draamaa on puitu samalla, kun Israelin ja äärijärjestö Hamasin väliset taistelut ovat kärjistyneet Lähi-idässä.

Yhdysvalloissa ja länsimaissa on esiintynyt myös huolta siitä, pysyykö Yhdysvaltain tuki Venäjän hyökkäyssotaa vastaan puolustautuvalle Ukrainalle ennallaan samalla, kun Yhdysvallat vahvistanee tukeaan liittolaiselleen Israelille.

McCarthyn syrjäyttämistä seurannut lamaannus edustajainhuoneessa on estänyt myös uuden hätäavun hyväksymisen Israelille.

Lisäksi päättäjillä on marraskuun 17. päivään saakka aikaa päästä sopuun Yhdysvaltain liittovaltion rahoituksesta, jotta maassa voitaisiin jälleen välttyä liittovaltion sululta.

Lue myös:

    Uusimmat