Mainos

Stasi-vakoiludokumentit Saksan CDU:n uhkana

Saksan kristillisdemokraattien johto antoi juuri ennen Saksojen yhdistymistä määräyksen tuhota silloisen DDR:n turvapalvelun Stasin asiakirjat, jotka paljastivat CDU:n hämäräperäiset puoluetuet ja salaiset tilit. Osa aineistosta on kuitenkin päässyt nyt julkisuuteen.

Salainen arkisto

DDR:n salainen poliisi oli tehokas. Se onnistui salakuuntelemaan 25.000:n länsisaksalaisen vaikuttajan puhelimia - joukossa oli huippupoliitikkoja, yritysmaailman edustajia, virkamiehiä ja toimittajia.

Tämä oli Bonnin tiedossa, ja kun DDR:n loppu häämötti, Kohlin hallituksen sisäministeriö onnistui siirtämään CDU:ta koskevat salaiset muistiot ja puhelinnauhoitusten yhteenvedot Kölniin. Siellä suurin osa niistä hallituksen päätöksellä tuhottiin. Asiakirjojen julkistaminen olisi ollut poliittinen pommi, joka olisi todennäköisesti johtanut Kohlin eroon jo 10 vuotta sitten.

Länsisaksan suojelupoliisi oli kuitenkin huolimaton, ja niinpä kymmenien tuhansien puheluiden sisältö on edelleen tallessa. Joitakin on julkistettu, ja ne paljastavat, kuinka CDU hoiteli hämäriä tilejä ja yritti peittää jälkensä. Tänään 70-vuotispäiviään hiljaisuudessa viettävä Kohl itse aikoo oikeusteitse estää nauhoitusten puimisen, ja yllättävää on, että hallitusvastuussa nyt olevat sosiaalidemokraatit ovat samaa mieltä.

Stasi-papereiden perusteella on paljastettu jo satoja urkkijoita ja ilmiantajia, mutta Saksan poliittinen johto näyttää pelkäävän asiakirjojen uusia paljastuksia.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.