Mainos

SS: Mökeillä asutaan luvattomasti – harva kunta valvoo

Kuntaliiton tekemän arvion mukaan jopa 24 000 suomalaista asuu vakituisesti vapaa-ajan asunnoillaan, vaikka laki tämän kieltääkin.

Savon Sanomien mukaan tieto perustuu Kuntaliiton arvioon. Kuntaliiton mukaan harva kunta valvoo asiaa, vaikka mökeillä pysyvästi asuvista voi aiheutua ylimääräisiä kuluja.  

Vapaa-ajan asukkaiden liiton hallituksen varapuheenjohtaja Ilkka Larjomaa kummastelee MTV Uutisille, miksei mökillään voisi asua pidempiäkin aikoja.

– En oikein ymmärrä, etteikö se olisi sallittua. En näe mitään estettä sille, että joku asuisi mökillään pidempään. Kysymys on tietenkin siitä, että saako asukas palvelut kunnan puolelta, jos ei ole siellä kirjoilla, Larjomaa miettii. 

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kenelläkään ei ole oikeutta asua omalla maallaan, jos asuminen on ristiriidassa maankäyttö- ja rakennuslain kanssa. Larjomaan mukaan kuntien tulkinnat mökillä asumisen ja vapaa-ajan viettämisen välillä vaihtelevat suuresti.

– Itselläni ei ole tullut vastaan tuollaista aikaisemmin. Siitä on tietenkin kiistaa, että eri kunnissa asiaan suhtaudutaan eri tavoin. Jossain positiivisesti siihen, että asutaan paljon mökillä, ja jossain taas sitten ollaan eri mieltä asiasta.

Kunta voi halutessaan asettaa uhkasakon vapaa-ajan asunnoksi tarkoitetussa asunnossa asumisesta. Tällainen uhkasakko on määrätty muun muassa Kangasalla, jossa pariskunta sai syksyllä 1600 euron sakon. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.