Mainos

SPR: Haitissa huutava pula rakennusammattilaisista

Maanjäristyksen runteleman Haitin avustusoperaatio on suurin Suomen Punaisen Ristin historiassa.

Tähän mennessä 76 suomalaista SPR:n avustustyöntekijää on ollut tai on parhaillaan Haitissa. Kaikkiaan Punaisen Ristin työntekijöitä on alueella 500, yli kahdestakymmenestä maasta.

- Avustustyöntekijöiden määrässä tämä on suurin operaatio missä SPR on ikinä ollut mukana, sanoo SPR:n kansainvälisen henkilöavun suunnittelija Andreas von Weissenberg.

Helsinki-Vantaan lentokentältä lähti eilen matkaan Suomen Punaisen Ristin historian suurin lentorahtilähetys. Boeing 747 pakattiin täyteen hätämajoitustarvikkeita, kuten telttoja, suojapeitteitä ja huopia. Lisäksi Haitiin matkasi kolme vedenpuhdistusyksikköä, majoitusmateriaalia avustustyöntekijöille, lääkinnällistä täydennysmateriaalia klinikalle, kolme maastoautoa ja kaksi peräkärryä. Tarvikkeet on tarkoitus jatkaa mahdollisimman nopeasti, noin kuukaudessa, avuntarvitsijoille.

Tarvikkeiden lisäksi Haiti tarvitsee kipeästi lisää auttajia. Pelkästään tämän kevään aikana järistysalueelle lähtee Suomesta yli sata avustusyöntekijää lisää.

Lääkäreiden ja sairaanhoitajien matkaseurana on myös teknikkoja, logistikkoja sekä finanssialan ihmisiä, jotka hoitavat taloushallintoa. SPR kaipaa myös rakennusalan ammattilaisia.

- Huomasimme jälleen, että meillä on liian vähän insinöörejä, arkkitehteja ja rakennusmestareita, jotka taitaisivat hätämajoitussuunnittelun. Kukaan ei leipätyökseen Suomessa sellaista tee, mutta heitä tarvittaisiin, von Weissenberg toteaa.

SPR on kuitenkin tyytyväinen kansalaisten lisääntyneestä kiinnostuksesta avustustyötä kohtaan.

- Haitin tilanne on johtanut siihen, että meillä on tuplasti enemmän hakemuksia peruskurssille. Järjestämme kaksi kertaa vuodessa peruskurssin, jonka jälkeen kurssin käynyt liittyy avustustyöntekijäreserviin. Tällä hetkellä kurssille on tullut yli 300 hakemusta.

Suomen SPR:llä on suurin aktiivinen avustustyöntekijäreservi maailmassa, kun 700 aktiivista vapaaehtoista käyttää omaa aikaansa koulutukseen sekä kurssitukseen ja ovat siten käytettävissä järjestön komennuksiin.

Taistelua sadekautta vastaan

Sadekausi on tällä hetkellä suurin uhka Haitin hätäapuoperaatiossa. Väestön asumisjärjestelyt ovat vielä pahasti kesken. Haasteena on luoda majoitusta, joka kestäisi mahdolliset uudet maanjäristykset sekä alueella tyypilliset hurrikaanit.

- On hyvin monimutkaista tehdä, kun pitäisi rakentaa äkkiä hyvää ja kestävää, kertoo SPR:n kansainvälisen avun päällikkö Päivi Laurila. - Maata on käytettävissä vain vähän, ja käytettävissä olevat alueet eivät ole sateiden suhteen parhaita mahdollisia.

Lisäksi sadekausi nostaa uudella tavalla esille terveysnäkökohdat. Sadekautena lisääntyvät hyttysten levittämät taudit, kuten malaria ja denguekuume.

Myös sanitaatio-ongelmat tulevat entistä pahemmin esiin, sillä viemäröinnin järjestäminen on hankalaa.

- Sanitaatiojärjestelmä on ollut Haitissa huonoa ennen maanjäristystäkin ja nyt se mitä on ollut on mennyt pilalle. Viemäröinnin järjestäminen siten, ettei sadevesi huuhtele ulosteita alemmalla tasolla asuvien niskaan on ehkä suurin haaste tällä hetkellä, Laurila toteaa.

Katso Andreas von Weissenbergin ja Päivi Laurilan haastattelu (Huomenta Suomi 26.2.2010)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.