Spekulaatiot alkoivat: Solmitaanko brittihovissa pian liitto, joka ei olisi tullut kuuloonkaan prinssi Philipin eläessä?

1:10
Prinssi Andrew vetäytyi kuninkaallisista edustustehtävistään Epstein-kytkösten vuoksi marraskuussa 2019 - tästä on kyse

Prinssi Andrew’n ja tämän ex-vaimon Sarah Fergusonin avioaikeita spekuloidaan jälleen, kun jyrkästi kaksikon uutta liittoa vastustanut prinssi Philip on kuollut.

Kuningatar Elisabetin keskimmäinen poika prinssi Andrew on totuttu näkemään edelleen usein ex-vaimonsa Sarah Fergusonin seurassa, vaikka pari muutti erilleen vuonna 1992 ja erosi virallisesti vuonna 1996. 

Pariskunta on kuitenkin vuodesta 2004 lähtien asunut yhdessä Windsorin linnan lähistöllä Royal Lodgessa ja on pysytellyt hyvissä väleissä tytärtensä prinsessa Beatricen ja prinsessa Eugenien vuoksi. Sarah on myös muun muassa puolustanut ex-miestään liikemies Jeffrey Epsteiniin linkittyvän seksuaalirikosvyyhdin yhteydessä, johon myös prinssi Andrew on kytköksissä, ja jonka vuoksi tämä joutui myös jättämään kuninkaalliset velvollisuutensa loppuvuodesta 2019.

Pariskunta oli avioitunut vuonna 1986, mutta Yorkin herttuatar oli valitellut jääneensä avioliitossaan ja muun muassa ensimmäisen raskautensa aikana hyvin yksin prinssi Andrew’n työskennellessä laivastossa. Molempien on kerrottu etsineen muuta seuraa avioliittonsa ulkopuolelta. Viimeinen niitti myrskyisälle liitolle olivat vuonna 1992 julkaistut paparazzikuvat, joissa yläosaton "Fergie" ikuistettiin hänen varpaitaan nuoleskelevan amerikkalaisen liikemiehen seurasta lomalla.

Kuvat herättivät pahennusta, koska myös prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie olivat mukana lomamatkalla. Siinä missä kuningatar Elisabet kuvaili kuuluisasti skandaalien täyteisen vuoden 1992 olleen "annus horribilis", julisti hänen puolisonsa prinssi Philip Fergien "persona non grataksi" ja katkaisi lähes tyystin välit ex-miniäänsä.

Kuningatar Elisabet tuskin riemastui hänkään kuvakohusta, mutta hänen tiedetään olevan hyvissä väleissä herttuatar Sarahin kanssa. Kaksikon on kerrottu pitävän vakituisesti yhteisiä teehetkiä Windsorissa. Huhtikuun 9. päivänä kuollut prinssi Philip ei kuitenkaan tiettävästi koskaan leppynyt Fergielle. Häntä ei nähty Edinburghin herttuan hautajaisissa. Philipin on kerrottu vältelleen ex-miniänsä kanssa samoissa tiloissa olemista, joskin "yritti sietää" tätä lapsenlastensa takia.

– Se meni aikoinaan niin, että kun kuningatar kutsui Fergien ja tytöt Balmoraliin, Philip katosi ja meni Wightsaarelle, sillä hän ei halunnut olla samassa paikassa Fergien kanssa. Tämä on kuitenkin hieman tasoittunut, sillä hän oli sekä Eugenien että Beatricen häissä, toimittaja Camilla Tominey on spekuloinut.

Brittilehdistössä on vuosien mittaan spekuloitu useampaan otteeseen, ovatko läheisissä väleissä olevat Andrew ja Sarah aikeissa avioitua uudestaan. Entinen hovitoimittaja Richard Kay kirjoitti Daily Mailissa vuonna 2013, ettei tätä tule tapahtumaan ainakaan niin pitkään aikaan, kun prinssi Philip saa sanoa mielipiteensä asiasta. 

Prinssi Andrew kiisti vuonna 2010, että olisi aikeissa avioitua uudelleen ex-vaimonsa kanssa. Spekulaatiot ovat kuitenkin nostaneet päätään toistuvasti, ja vuonna 2019 Ferguson kiirehti niin ikään edustajansa välityksellä kiistämään väitteet, kun huhut häistä velloivat jälleen.

– Herttua ja herttuatar ovat hyviä ystäviä, kuten ovat olleet jo vuosien ajan. Mikään ei ole muuttunut, tiedotteessa todettiin.

CheatSheet-sivuston mukaan Fergie kuitenkin on myös myöntänyt, että ex-pari on enemmän kuin ystäviä.

– Työskentelemme Andrew'n kanssa yhdessä ja olemme keskittyneet olemaan hyviä vanhempia yhdessä. Se on enemmän kuin ystävyyttä. Opimme toisiltamme ja tuemme toisiamme.

Nyt sen sijaan norjalainen Se og Hör -lehti sekä Royal Observer -sivusto spekuloivat kuitenkin jo kovaa vauhtia, voisiko avioliitto toteutua nyt, kun Edinburghin herttua ei olisi sitä todistamassa. Myös Daily Mailissa todettiin jo vuonna 2013, ettei Andrew olisi ikimaailmassa tahtonut järkyttää isäänsä asialla niin pitkään kuin tämä on elossa.

– Joitakin vuosia sitten olisin sanonut, että heidän on mahdotonta mennä uudelleen naimisiin niin kauan kuin prinssi Philip on elossa, mutta nyt se voisi tapahtua, sanoo Royal Observerin lähde.

– Kuningatar on aina pitänyt Sarahista ja pitää häntä loistavana äitinä. Myös Beatrice ja Eugenie olisivat varmasti innoissaan, jos vanhemmat menisivät uudelleen naimisiin.

Uudelleen avioituminen olisi kuitenkin kiehtova, eikä täysin mahdoton ajatus ottaen huomioon sen, että myös prinssi Charles sai lopulta Camillansa vuonna 2005 ja myös prinsessa Anne meni uusiin naimisiin Timothy Laurencen kanssa erottuaan lastensa isästä Mark Philipsistä niin ikään vuonna 1992.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja