Prinssi Philipin hautajaisiin pääsee vain 30 vierasta – mukana sukua, jota ei kelpuutettu kuningatar Elisabetin häihin natsikytkösten takia

1:43
99 vuoden iässä menehtynyt prinssi Philip saatetaan hautaan huomenna – tämä hautajaisista tiedetään

Prinssi Philipin hautajaisia varten Britanniaan on lennätetty kaikessa hiljaisuudessa myös tämän sukulaisia Saksasta.

Kuningatar Elisabet on joutunut People-lehden mukaan vaikeiden päätösten eteen järjestellessään viime perjantaina kuolleen puolisonsa prinssi Philipin hautajaisia. 99 vuoden iässä kuollut Edinburghin herttua saatellaan viimeiselle matkalleen 30 hautajaisvieraan voimin lauantaina 17. huhtikuuta.

Windsorin linnan tiluksilla sijaitsevassa Pyhän Yrjön kappelissa järjestettävät hautajaiset alkavat kello 17 Suomen aikaa. 

Useat tiedotusvälineet ovat kertoneet torstain ja perjantain aikana, ketä 30 hengen vieraslistalle on lopulta mahtunut. Kuningatar Elisabetin lisäksi paikalla ovat luonnollisesti pariskunnan neljä lasta: prinssi Charles, prinsessa Anne, prinssi Andrew ja prinssi Edward. Prinssi Andrew’n ex-puolisoa Sarah Fergusonia tilaisuudessa ei tiettävästi nähdä, kun taas herttuatar Camilla, Timothy Laurence ja kreivitär Sophie ovat paikalla puolisoidensa rinnalla.

Paikalla nähdään myös prinssi Philipin ja kuningatar Elisabetin kahdeksan lastenlasta. Heidän puolisoistaan hautajaisiin saapuvat prinssi Williamin vaimo herttuatar Catherine, Zara Tindallin aviomies Mike Tindall sekä prinsessa Eugenien ja prinsessa Beatricen aviomiehet Jack Brooksbank ja Edoardo Mapelli Mozzi.

Kuningatar Elisabetin kerrotaan kutsuneen hautajaisiin edesmenneen sisarensa prinsessa Margaretin tyttären Lady Sarah Chatton puolisoineen sekä Margaretin pojan David Armstong-Jonesin. Vieraslistalla ovat myös Kentin ja Gloucesterin herttuat sekä prinsessa Alexandra.

Prinssi Philipin toiveesta hautajaisiin osallistuu myös hänen sukulaisiaan Saksasta. Britanniaan on Daily Mailin mukaan lennätetty hautajaisia varten kaikessa hiljaisuudessa Badenin prinssi Bernhard, Hessenin prinssi ja maakreivi Donatus ja Hohenlohe-Langenburgin prinssi Philipp. Vieraslistalla on lisäksi Philipin läheinen ystävä kreivitär Penelope Knatchbull.

Daily Mailin tietojen mukaan Saksasta saapuneet hautajaisvieraat ovat eristyksissä Ascotin lähistöllä ja heidät testataan koronaviruksen varalta ennen hautajaisia – kuten myös Yhdysvalloista viime viikonloppuna Britanniaan lentänyt prinssi Harry.

Esimerkiksi kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin häissä vuonna 1947 Philipin saksalaisia sukulaisia – tai edes prinssi Philipin sisaria – ei nähty näiden natsikytkösten vuoksi ensinkään. 

– Olemme todella liikuttuneita ja etuoikeutettuja, että saamme olla mukana, sanoi prinssi Philipp lausunnossaan.

Hänen isoäitinsä prinsessa Margarita oli Edinburghin herttuan isosisko. Prinssi Bernhard on puolestaan prinssi Philipin toisen sisaren Theodoran lapsenlapsi. Hessenin prinssi Donatuksen sukuun avioituivat puolestaan Philipin kaksi nuorempaa sisarta Cecilie ja Sophie.

Häiden jälkeen prinssi Philip teki kuitenkin selväksi, että siskojen perheet Saksassa olivat hänelle tärkeitä ja ehdottomasti osa hänen perhettään. Edinburghin herttua vierailikin usein Saksassa sukulaistensa luona. Sukulaiset ovat muistelleet, että Philip vaihtoi vierailullaan kielen sujuvasti englannista saksaan ja takaisin – oli keskustelujen aiheena sitten hänelle tärkeä luonnonsuojelu tai Britannian legendaarinen pääministeri Winston Churchill.

MTV Uutiset seuraa prinssi Philipin hautajaisia koko päivän  lauantaina 17. huhtikuuta.

Kuninkaalliset hautajaiset MTV Uutiset Livessä

– Noin klo 12 vieraana kuninkaallisasiantuntija Satu Jaatinen

– Erikoislähetys prinssi Philipin hautajaisista alkaa klo 16.20

Lähetyksessä on mukana ex-kansanedustaja Pertti Salolainen, joka tapasi Edinburghin herttuan lukuisia kertoja toimiessaan Lontoossa Suomen suurlähettiläänä vuodet 1996-2000. Mukana myös MTV Uutisten viihdetoimittaja Katja Lintunen.

Lähteet: Daily Mail, People

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja