Mainos

Sparecom-tutkinta valmistui - Diili-kilpailijan rikosepäilyt syyttäjälle

Poliisi on saanut valmiiksi yli kaksi vuotta kestäneen tutkinnan oulunsalolaisen it-firma Sparecomin toimista. Tutkinnanjohtaja Mauri Torvikoski kertoo, että juttu siirtyy loppuviikosta syyttäjälle.

Jutun rikosnimikkeitä ovat törkeä petos, velallisen epärehellisyys ja kirjanpitorikos. Petosten kohteeksi epäillään joutuneen sekä yrityksen asiakasyrityksiä että rahoitusyhtiöitä. Asianomistajia on noin 150.

Jutussa on kaksi pääepäiltyä. Toinen heistä on firman entinen omistaja Jarmo Puhakka, joka muistetaan takavuosilta myös Diili-ohjelman kilpailijana. Häntä ei tavoitettu kommenttia varten. Tutkinnassa pääepäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi Sparecomin vauhdikkaasta tyylistä ja pettyneistä asiakkaista ensimmäisen kerran keväällä 2008.

Asiakkaat riitelevät rahoitusyhtiön kanssa

Sparecom myi asiakasyrityksille tietojärjestelmiin ja markkinointiin liittyviä palvelupaketteja.

Yhtiön kaatumisen jälkeen moni asiakas huomasi tehneensä leasing-rahoitussopimuksen, jonka vastineeksi ei saa joko mitään tai sopimuksen kokonaishintaan nähden jonkin mitättömän arvoisen it-laitteen.

Valtaosa asianomistajista hoitaa asioitaan saman asianajotoimiston kautta.

-Meillä on asiakkaana kaikkiaan 130 Sparecomin asiakasyritystä, jotka kokevat tulleensa petetyksi rahoitussopimuksissa. Suurin osa asianomistajista on pieniä, muutaman henkilön yrityksiä, kertoo asianajaja Niina Mickelsson asianajotoimisto Krogerukselta.

Mikkelsonin mukaan monelle asiakkaalle keskeistä on siviilioikeudellinen puoli eli se, pääsevätkö he eroon kalliista rahoitussopimuksistaan ja hyvitetäänkö heille jo mahdollisesti maksetut erät. Riitajuttuja on vireillä muun muassa Helsingin käräjäoikeudessa.

Sparecomin monen asiakkaan rahoitusyhtiönä oli suuren kansainvälisen pankin, Rabobankin tytäryhtiö De Lage Landen.

Hämärät leasing-sopimukset alan syöpä

Samankaltaisia hämäriä leasing-rahoitussopimuksia on paljastunut viime aikoina muistakin yrityksille tietoliikennepalveluja tarjonneista firmoista.

Myyntimiehet ovat hyödyntäneet asiakkaiden huonoa ymmärrystä alasta ja rahoitusyhtiöiden leväperäisyyttä it-laitteiden rahoittamisessa.

45 minuuttia -ohjelma kertoi viime syksynä operaattori GSM Suomesta, jonka jäljiltä on paljastunut epämääräisiä rahoitussopimuksia. Yksi GSM Suomen asiakkaiden rahoittaja oli Sampo Pankki.

Viime viikolla MTV3:n uutiset kertoi , kuinka Sampo Pankki on joutunut samankaltaisiin vaikeuksiin myös Finn Telecomin kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.