SpaceX:n astronautit laskeutuivat onnistuneesti Atlanttiin – tältä näytti kaksikon paluu maahan: Myös Trumpin kannattajat paikalla

Yhdysvalloissa yksityisen SpaceX- yhtiön miehistöaluksen kapseli on laskeutunut Meksikonlahteen.

Astronautit Doug Hurley ja Bob Behnken laskeutuivat eilen, hieman ennen iltakymmentä Suomen-aikaa Floridan edustalle.  Kaksikko palasi kansainväliseltä ISS-avarussasemalta.

Laskeutumista edelsi 21 tunnin paluumatka maahan. Paluun toteutuminen oli vielä lauantaina vaakalaudalla, sillä hurrikaan Isaias lähestyi Floridaa. Kaksikko vietti avaruusasemalla kaksi kuukautta.

Historiallinen avaruuslento

SpaceX-yhtiön avaruuslento on monella tapaa historiallinen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun miehitetty yksityisen yrityksen alus kiinnittyi avaruusasemaan. Tämä oli myös ensimmäinen kerta liki kymmeneen vuoteen, kun astronautit kuljetettiin avaruuteen amerikkalaisella avaruusaluksella.

Poikkeuksellinen oli myös avaruusaluksen laskeutuminen. Kyseessä oli ensimmäinen amerikkalaisen, miehitetyn avaruusaluksen laskeutuminen veteen. Edellisen kerran ”splash down” nimistä laskeutumista veteen käytettiin kuuluisalla Apollon-kuulennolla vuonna 1975.

Kapselin luo pääsi myös ulkopuolisia veneilijöitä ja Trumpin lippu liehui

Videolla näkyy myös, miten ”huviveneilijöitä” pääsi kapselin luo. Yhdessä veneessä liehui presidentti Trumpin lippu. Miehistön nostamista merestä uteliaat ihailijat eivät kuitenkaan haitanneet. Kapselille oli varattu seitsemän vaihtoehtoista laskeutumispaikkaa.

Kun astronautit nostettiin kapselista pois, näyttivät he peukkua kameroille.

– Olen ylpeä ollessani pieni osa tätä isoa kokonaisuutta, sanoi astronautti Hurley.

Myös presidentti Trump kommentoi onnistunutta laskeutumista Twitterissä.

– Hienoa saada Nasan astronautit takaisin Maahan erittäin onnistuneen kahden kuukauden operaation jälkeen, presidentti twiittasi.

SpaceX on sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtajana tunnetun Elon Muskin yritys. Yrityksen pyrkimyksenä on kaupallistaa avaruuslennot. Seuraavan lennon on määrä tapahtua syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat