Avaruusraketin laukaisu nousi suurvaltapelin nappulaksi – Venäjä irvailee Yhdysvaltojen kukkoilulle: Avaruuteen mahtuu muitakin kuin venäläisiä

4:24:31
Seuraa suorana: Astronautit telakoituvat avaruusasema ISS:lle puoli kuuden aikaan Suomen aikaa!

Venäjän avaruusvirasto irvailee presidentti Donald Trumpin kukkoilulle Yhdysvaltojen avaruuslennosta Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS).

Eilen lauantaina kaksi amerikkalaista astronauttia ampaisi kiertoradalle SpaceX-yhtiön raketin kyydissä. Laukaisu oli ensimmäinen kerta yhdeksään vuoteen, kun Yhdysvallat lähettää omalta maaperältään astronauttejaan avaruuteen.

Venäjän avaruusmonopoli tulee tämän myötä päätökseensä, mutta maa toivottaa kilpailevan suurvallan astronautit tervetulleeksi avaruuteen.

– Tämän olisi pitänyt tapahtua aikoja sitten. Nyt ISS:lle ei lennä vain venäläisiä, vaan myös amerikkalaisia. Sehän on ihanaa, totesi Venäjän avaruusjärjestö Roscocosmoksen edustaja Vladimir Ustimenko uutistoimisto Reutersin mukaan.

Samaan hengenvetoon hän toteaa, että Crew Dragon -aluksen onnistuneen lähdön luomaa "hysteriaa" on vaikea ymmärtää. Mieluisana Venäjä koki sen, että avaruuteen pääsyyn on nyt yksi uusi tapa lisää.

Yhdysvallat on joutunut viime vuosina turvautumaan Venäjän apuun saadakseen vietyä astronauttejaan avaruusasemalle.

Trumpilla suuret suunnitelmat

Eilen onnistuneen laukaisun jälkeen tilaisuutta seurannut presidentti Trump hehkutti Yhdysvaltojen lunastaneen jälleen paikkansa maailman johtavana avaruusmaana. Suunnitelmissa on tulevaisuudessa muun muassa Marsin miehittäminen.

Roscocosmos ilmoitti, ettei aio myöskään jäädä lepäämään laakereilleen. Tänä vuonna on määrä testata kahta uutta rakettia ja ensi vuonna jatkaa Venäjän kuuohjelmaa.

Moskovassa pelätään kuitenkin jotakin, mistä Trump eilen vihjaili – aseiden viemisestä avaruuteen.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja