Mainos

SP:n Vanhala: Emulle rasitteeton alku

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Matti Vanhala tähdensi tänään keskuspankin velvollisuutta toimia viimeiseen asti niin, että Euroopan rahaliiton Emun alkutaipaleelle ei siirry hintojen nousupaineita ja korkopoliittisia rasitteita. Hänen mukaansa sama vastuu on myös muilla keskuspankeilla.

Suomen Pankki voi hillitä inflaation nousupaineita nostamalla markkinakorkoja ohjaavaa huutokauppakorkoa. Vanhalan näkemyksen mukaan ensi vuoden alussa inflaatiovauhti Suomessa kiihtyy, vaikka tupo-neuvotteluissa onnistuttaisiin päättämään maltillisista palkankorotuksista.

Hänen arvionsa mukaan ns. pohjainflaatio tuleekin nousemaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,5 prosenttiin, mutta sen jälkeen nousu taittuu. Keskuspankin tavoite on ollut pitää se noin 2 prosentissa.
-Inflaatiodynamiikan irti pääseminen rahaliiton kynnyksellä antaisi Suomelle mahdollisimmat huonot eväät rahaliittoon, hän huomautti. Vanhala puhui tänään Helsingissä Merita-pankin ja talouslehtiä julkaisevan Talentumin 12. rahoitusseminaarissa.

Vanhalan puheet vahvistivat nosto-odotuksia

Samaan tilaisuuteen osallistunut Meritan pääanalyytikko Jukka Lepomäki sanoi Vanhalan puheenvuoron vain vahvistaneen hänen näkemyksiään, että keskuspankki tulee nostamaan vuoden lopulla huutokauppakorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä. Lisäksi hän arveli Suomen pankin olevan ylipäätään korkojen kiristysaallon kärjessä. Viimeksi keskuspankki nosti korkoa syyskuun puolivälissä. Saksan keskuspankki päätyi nostoon myöhemmin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.