Mainos

Sotilaat tulittivat mielenosoittajia Abidjanissa

Sotilaat avasivat tänään tulen, kun kymmenettuhannet vihaiset mielenosoittajat marssivat Abidjanissa presidentinpalatsille vastalauseena sille, että Norsunluurannikon sotilasjuntan johtaja Robert Guei julistautui eilen presidentinvaalien voittajaksi.

Silminnäkijöiden mukaan joitakin mielenosoittajia haavoittui tulituksessa. Samaan aikaan viestintäministeri Henri Sama ilmoitti eroavansa sotilashallituksesta ja siirtyvänsä tukemaan opposition presidenttiehdokasta Laurent Gbagboa.

-Gbagbo voitti presidentinvaalit, me annoimme äänemme ja kenraali Guein on tunnustettava se. Guein on luovuttava virastaan, meidän on vältettävä verenvuodatusta, Sama sanoi. Hänen mukaansa myös muut hallituksen edustajat ovat samaa mieltä.

Aiemmin tänään kilpailevat armeijaryhmittymät taistelivat toisiaan vastaan Abidjanin päävaruskunnassa. Asukkaiden mukaan ammuskelua kuului keskiviikkona myös Abidjanin tv-aseman lähellä, ja levottomuudet näyttivät leviävän koko maahan.

Sotilaslähteiden mukaan kiivaissa taisteluissa Akouedon varuskunnassa vastakkain olivat Guein kannattajat ja häntä vastustavat joukot. Taistelut alkoivat jo keskiviikon vastaisena yönä ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta, mutta silminnäkijöiden mukaan ne laantuivat aamuun mennessä.

Norsunluurannikolla on ollut laajoja katumielenosoituksia sen jälkeen, kun Guei julistautui tiistaina presidentinvaalien voittajaksi ja hajotti väliaikaishallituksen.

Gbagbo julistautui presidentiksi

Ainakin yhdeksän ihmistä sai surmansa mielenosoituksissa, kun turvallisuuspalvelu tulitti kohti mielenosoittajajoukkoa. Lisäksi ainakin 13 ihmistä haavoittui. Armeija sai rauhoitettua pääkaupungin kadut myöhään eilisiltana.

Norsunluurannikon sotilasjuntta julisti maahan hätätilan eilen opposition laajojen mielenosoitusten vuoksi. Sisäasiainministeriön mukaan Guei sai vaaleissa 52,7 prosenttia äänistä, kun hänen pääkilpakumppaninsa,

Norsunluurannikon kansanrintamaa edustanut Laurent Gbagbo sai runsaat 41 prosenttia äänistä. Kaduille ilmestyi ilmoituksen jälkeen hetkessä tuhansia mielenosoittajia, joiden mukaan vaalien todellinen voittaja oli opposition ehdokas Gbagbo. Myös Gbagbo itse julistautui presidentiksi.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.