Sotilaat nukahtelivat vartioon Helsingissä – joutuivat sotilasoikeuteen

Uneliaat sotilaat ja näiden malttamattomat sotilastoverit saivat tuomiot sotilasoikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeudessa puitu tapaus sattui viime vuoden maaliskuussa. Aliupseerioppilaat olivat suorittaneet sotaharjoituksessa tiedusteluryhmän lähivartion vartiointitehtävää. Osa kuitenkin nukahti vartiossa. Vartiossa olleista taas kaksi oli jättänyt paikkansa, vaikka heitä ei oltu vaihdettu tai vapautettu tehtävästä – mikä johtui siitä, että vapauttajat olivat unten mailla.

Tapahtunutta seuraavana päivänä ryhmä harjoitteli seuraamusluontoisesti sitä, mitä voi seurata, jos vartiointi laiminlyödään ja ryhmityksen sijainti vaarantuu. Ryhmä oli laitettu purkamaan ryhmitys majoituksineen ja perustamaan sen paikalle uudelleen muutaman kerran.

Kaksi miestä tuomittiin vartiorikoksesta, kolme tuottamuksellisesta vartiorikoksesta. Tuottamuksellisesta rikoksesta tuomittiin kolme miestä, jotka olivat nukahtaneet vartiossa. Vartiorikoksesta tuomittiin taas vartiossa olleet miehet, jotka olivat jättäneet vartiopaikkansa sen takia, ettei heitä tultu vartiopaikalta vapauttamaan. Vartiossa ollut kertoi menneensä siksi teltalle tarkastamaan tilanteen.

Kaikki nukkumatin koettelemat sotilaat jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.

Tuhat alokasta vannoi sotilasvalan Senaatintorilla 5:24
Viiden jälkeen -ohjelma helmikuussa: Tuhat alokasta vannoi sotilasvalan Senaatintorilla.

Lue myös:

    Uusimmat