Tässä sote-ehdotuksen pääkohdat – työryhmä yhä hajanainen

Ehdotus uudeksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteeksi on julkistettu.

Vastuutahot sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä vähenevät kolmannekseen nykyisestä, jos työryhmän esitys toteutuu. Nyt vastuullisia tahoja on 150. Esityksen mukaan niitä olisi tulevaisuudessa noin 50.  

Suomi jaettaisiin 20-30 sote-alueeseen ja 30 perustason alueeseen. Perustason alue voidaan muodostaa vähintään noin 20 000 asukkaan kunnan pohjalle. Se voi järjestää perustason palveluja.  

Työryhmä esittää, että sosiaali- ja terveysalueet muodostuvat pääosin maakuntien keskuskaupunkien ympärille sekä erikseen määriteltävien yli 50 000 asukkaan kuntien pohjalle.

Sosiaali- ja terveysalueen hallinto toteutetaan pääsääntöisesti vastuukuntamallilla. Vastuukunta huolehtii alueen muiden kuntien puolesta lakisääteisten palvelujen järjestämisestä.

Esimerkiksi Uudenmaan maakunta olisi yksi sote-alue, jonka sisällä on kuusi perustason aluetta. Perustason alueet muodostuisivat Espoon, Helsingin, Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Vantaan pohjalle.

Ryhmällä ei kuitenkaan ole yhtenäistä näkemystä kaikista asioista. Valmisteluryhmässä katsotaan laajasti, että sote-alueiden sisällä olevista pienistä perustason alueista tulee luopua.

Lisäksi osa työryhmän jäsenistä on sitä mieltä, että alueen kunnilla pitäisi olla ehdotettua helpompi mahdollisuus valita hallintomalliksi myös kuntayhtymä.

THL: Vielä pitää parantaa

Ministeri Huovisen mukaan sote-esitys on hyvä askel kohti selkeämpää kokonaisuutta. Vastuutahot palvelujen järjestämisessä laskisivat 150:stä 50:een.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviointiryhmän mukaan ehdotusta pitää olennaisilta osiltaan edelleen parantaa. Esitetyt muutokset eivät riitä takaamaan asetettujen tavoitteiden toteutumista.

Jos uudistus toteutettaisiin esityksen mukaan, tuloksena olisi THL:n mukaan edelleen hyvin hajautunut sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä. Järjestäjätahoja olisi jopa 50.

THL:n näkemyksen mukaan poikkeusperusteiden käyttöä on syytä rajoittaa. Se ei myöskään näe pienille perustason alueille perusteita.

Ryhmä valmisteli ehdotuksen laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Sillä on tarkoitus uudistaa kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, hallintoa, kehittämistä, rahoitusta ja valvontaa koskevat säännökset.

Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata ihmisille sosiaali- ja terveyspalvelujen riittävä ja yhdenvertainen saatavuus koko maassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat